Ga naar Content

'Rampzalige' kruispunten Sint Maartensvlotbrug op de schop: "Voelt als een zoethoudertje"

Duidelijker opstel- en oversteekplaatsen, bredere fiets- en voetpaden; Rijkswaterstaat start eind mei met het veiliger maken van de kruispunten bij Burgervlotbrug en Sint Maartensvlotbrug. De werkzaamheden zijn onderdeel van tien maatregelen die de veiligheid op de Rijksweg N9 moet verbeteren. Omwonende Gerrit Franssen: "Ik zie nu weer mensen oversteken en het is een ramp."

De oversteek voor fietsers en voetgangers wordt verbreed - Foto: NH Media / Jurgen van den Bos

"Binnenkort gaan we starten met de uitvoer van de werkzaamheden aan de Burgervlotbrug en de Sint Maartensvlotbrug", staat in een brief van Rijkswaterstaat die inmiddels op een Facebookpagina van Burgerbruggers is gedeeld. De werkzaamheden beginnen op 27 mei, laat Rijkswaterstaat desgevraagd weten aan NH, en moeten nog vóór de zomervakantie zijn afgerond.

Ongevallen

Het ongevallencijfer ligt erg hoog bij de kruispunten, gaf de gemeente Schagen al eerder aan. Vorige zomer zijn daarom verkeersregelaars ingezet om de verkeersveiligheid en de doorstroming van het verkeer bij Sint Maartensvlotbrug te verbeteren.

Sandra Wit, die naast de kruising woont in Sint Maartensvlotbrug, heeft niet veel vertrouwen in het resultaat van de werkzaamheden: "Ik ben heel benieuwd of het overzichtelijker wordt. Het neemt de drukte niet weg waar we eigenlijk het meest last van hebben. Ik hoop op iets meer rust en vooral dat het veiliger wordt voor toeristen, fietsers en voetgangers."

Tekst gaat verder onder de foto.

Verkeersregelaars van de gemeente Schagen op de N9 bij Sint Maartensvlotbrug - Foto: NH / Jurgen van den Bos

In het plan van Rijkswaterstaat staat onder meer dat er overzichtelijker en bredere oversteekpunten komen voor fietsers en voetgangers.

De kruising bij Sint Maartenvlotbrug is vooral bijzonder, omdat de N9 direct kruist met de vlotbrug die maar één rijbaan heeft. Dat knelt regelmatig met de N9, waar 's zomers dagelijks zeker zo'n 15.000 auto's voorbij komen. Het gaat vooral vaak mis bij toeristen die de situatie bij de kruispunten niet goed inschatten en vastlopen bij de vlotbrug.

Beide kruispunten blijven tijdens de werkzaamheden open voor verkeer. Al moet het verkeer wel rekening houden met een extra reistijd op de N9 die op drukke momenten kan oplopen tot dertig minuten. Omrijden is mogelijk via de N245, tussen Alkmaar en Schagen.

Lees ook

"Voor ons voelen de werkzaamheden als een zoethoudertje van Rijkswaterstaat", vertelt Sandra Wit. "Je houdt je hart vast en ik denk dat er eerst een dode moet vallen voordat er echt wat gebeurt. De enige oplossing is wat mij betreft een nieuwe weg achter het dorp langs, maar daar hebben ze het al 35 jaar over."

Ramp

Een weg achter Sint Maartensvlotbrug langs is ook de grote wens van Gerrit Franssen die verderop langs de Rijksweg N9 woont. "Vanuit mijn zijraam zie ik alles. Ik zie nu ook weer wat mensen oversteken bij het kruispunt en het is een ramp. Het wordt echt hoog tijd dat er wat gebeurt, want er is hier zoveel recreatie. Laat ze maar hier starten met het werk."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]