Ga naar Content

Bedreigd vanwege ongewenste cadeaus: Stichting Kinder Cadeau is er klaar mee en stopt

Voor oprichter Bryan van der Neut van Stichting Kinder Cadeau uit Venhuizen is de maat meer dan vol. De organisatie die gratis verjaardagspakketten uitdeelt aan kinderen uit minimagezinnen, is er per direct mee gestopt. "We zijn meerdere keren bedreigd", vertelt de oprichter. Er wordt vol ongeloof en boosheid gereageerd op het bericht. 

Links: oprichter Bryan van der Neut / rechts: enkele uitgedeelde cadeaus - Foto: Stichting Kinder Cadeau

"We doen het uit een goed hart, en naast ons werk", zegt de 23-jarige Van der Neut die met zijn stichting sinds de start 1.500 pakketten uitdeelde. "Per maand werden we wel 1 à 2 keer bedreigd. Op deze manier kunnen we niet langer doorgaan."

Via de website konden minimagezinnen verjaardagspakketten aanvragen. Maar mensen vroegen dan bijvoorbeeld om een iPhone. En vervolgens werden ze boos als ze te horen kregen dat wij zulke spullen niet uitdelen, aldus Van der Neut. Hard bewijs van de bedreigingen heeft hij niet. "Het waren nooit geschreven dreigementen, maar tijdens ontmoetingen."

Het bericht dat de stichting is gestopt maakt de tongen los in West-Friesland. Onder meer bij de Hoornse Jan Kooijman, die fietsen opknapt en deze gratis weggeeft aan minderbedeelde mensen. "Ik vind het heel erg wat daar gebeurd is, en we leven ontzettend met Bryan en de vrijwilligers mee", vertelt Kooijman. "We betreuren het dat zij vanwege deze manier stoppen."

Lees ook

West-Friese weldoeners betreuren bedreigingen

Han Neef van de Voedselbank West-Friesland vindt het "te zot voor woorden" dat de stichting uit Venhuizen moet stoppen vanwege bedreigingen. "De vrijwilligers doen hun best, en zijn ook afhankelijk van wat ze gesponsord krijgen", vertelt Neef. 

De twee mannen hebben beiden andere ervaringen. "We krijgen gelukkig veel blije gezichten. Vanmorgen belde een man in tranen op vanwege een fiets die hij gekregen heeft. Dat is erg mooi om te horen", zegt Jan Kooijman.

"Daarnaast horen we ook wel eens dat iemand niet helemaal tevreden is", gaat de weldoener verder. "Maar gelukkig hebben we zelf nog nooit met bedreigingen te maken gehad. Mensen moeten ook blij zijn dat ze iets aangeboden krijgen waarmee ze geholpen kunnen worden."

Hetzelfde geldt voor de voedselbank. "We zien veel tevreden mensen de deur uit stappen, met soms wel drie boodschappentassen of een ander verjaardags-pakket", aldus Neef.

Overgebleven spullen naar Kinderkledingbank Hoorn

Van der Neut sloot afgelopen week met veel emotie de ruimte van zijn Stichting Kinder Cadeau. Spullen van de stichting zijn overgedragen aan de Kinderkledingbank in Hoorn. "Het is triest dat het op zo'n manier is gegaan", zegt de 23-jarige oprichter. 

"Natuurlijk zijn er heel veel dankbare kinderen en gezinnen geweest. Maar het negatieve overheerst. Ik hoop dat mensen die op zo'n manier met ons om zijn gegaan inzien dat ze veel leed veroorzaakt hebben. En dat dit echt niet meer kan."

Rectificatie

In een eerdere versie schreven we over een sponsortocht waar vuurwerk naar deelnemers en vrijwilligers van de stichting is gegooid. Dat blijkt bij navraag niets te maken hebben met de stichting, maar een protest wat toevallig tegelijkertijd was. Daarom is dat deel nu uit het artikel verwijderd.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]