Ga naar Content
Zwerfvuil met verschillende weggegooide voorwerpen, waaronder plastic bekers, glazen flessen en voedselresten, verspreid over een verhard oppervlak.
Alkmaar

Joke verlost Alkmaar van Koningsnacht-bende: bekers, peuken en urinewalm

27 april 2024, 13.00 uur · Aangepast 29 april 2024, 09.21 uur
Door: NH/Streekstad Centraal · Foto: Streekstad Centraal

Wanneer de laatste Koningsnachtvierders naar huis zwalken, gaat de reinigingsploeg van Stadswerk072 in Alkmaar aan de slag. Uitpuilende vuilnisbakken, peuken, oranje prullen en plastic bekers en glas. Joke Smith (59) kan je er voor wakker maken: "Moet je kijken als het straks is opgeruimd; wat voor eer je dan hebt."

Joke en haar collega's laten Alkmaar weer blinken voor Koningsdag - Streekstad Centraal

Het Waagplein oogt rond 5.00 uur alsof er een feestelijke bom is ontploft. Het is de stilte ná de storm en vóór de volgende storm: Koningsdag, waarvoor de stad weer schoon moet zijn.

Een eerste blik op het plein levert mediapartner Streekstad Centraal acht halve zonnebrillen, een blonde pruik en vier euro op. "Vier euro?", lacht Joke. "Dat is niks. Vroeger wilde iedereen de eerste veegdienst doen." Volgens de ervaren gemeentereiniger vond je toen briefjes, maar nu iedereen pint is dat veranderd.

Statiegeldbekers

"Het blijft speciaal deze dag", straalt Joke. Zelfs na 26 Koningsnachten. Want zo veel jaar ruimt ze met een team van Stadswerk de bende op van feestvierend Alkmaar. Wat haar verder opvalt, is dat het systeem met statiegeldbekers, dit jaar voor het eerst ingezet in de stad, vruchten afwerpt: er liggen veel minder bekers op straat. "De vijf tot zeven ton aan afval dat we andere jaren ophaalden, halen we nu niet."

Nog vóór dag en dauw, bier- en urinewalmen negerend, toveren de Jokes van de wereld de stad weer om tot een toegankelijk en schoon oord. De eer van het werk is waarom Joke dit blijft doen. "Je krijgt zo veel positieve reacties, zo van, Stadswerk doet dat toch maar even. Daardoor blijft het leuk."

Foto: Streekstad Centraal

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]