Ga naar Content

Deze Alkmaarders staan nu al (stiekem) op de vrijmarkt: "Anders is alles bezet"

De vrijmarkt start officieel pas om drie uur, maar dat houdt de fanatieke 'vrijmarkters' in Alkmaar niet tegen. Op verschillende plekken in de stad zijn al vele kleedjes en kraampjes met koopjes te vinden. NH sprak met drie van hen over hun verwachtingen én het meest bijzondere item.

Linda en Lien (vlnr) zijn er al vroeg bij - Foto: NH Media/Isabel van Avezaath

Al vroeg op de ochtend is het gezellig druk op het Ritsevoort. Ook dit jaar proberen mensen daar tijdens Koningsdag hun spullen te slijten. Officieel mag je pas vanaf 15.00 uur zakendoen, maar traditiegetrouw houden weinig mensen zich daar aan.

Vaste klanten

Ook dit jaar staat Lien weer met haar kraampje op de vrijmarkt. Elk jaar is ze op hetzelfde plekje te vinden. "Ik verwacht ook deze keer weer een aantal van mijn vaste klanten", zegt ze.

Hoewel ze, net als vele anderen, haar plekje met ducttape heeft afgeplakt, is ze er vrijdagochtend al vroeg bij. "Het plekje is dan wel gereserveerd, maar dat zegt natuurlijk helemaal niks. Daarom moet je er vroeg bij zijn om ook zeker te zijn van je plekje. Om die reden ben ik er al voor de officiële start van de vrijmarkt", vertelt Lien.

Blij maken

Al de spullen die ze verkoopt, heeft ze zelf met veel plezier gedragen. "Ik verkoop deze spullen omdat ik andere mensen er blij mee wil maken. Ik vind alles mooi, dus het meest bijzondere item zou ik niet kunnen aanwijzen."

Net als iedere Koningsdag hoopt Lien vooral op veel gezelligheid en goed weer. "Dat alleen al maakt mijn dag goed!", vertelt ze blij. Een ultieme onderhandelingstip heeft Lien niet. "Ik kijk eerst goed naar de persoon en dan gebruik ik mijn gevoel bij het vinden van het perfecte item."

Tekst gaat door onder de foto.

Brigitte achter haar kraampje op de vrijmarkt - Foto: NH Media/Isabel van Avezaath

Brigitte is dit jaar ook vroeg van de partij. "De plekjes tijdens de vrijmarkt zijn zo gewild dat je misgrijpt als je niet vroeg aanwezig bent", legt ze uit. Brigitte werkt in een verzorgingstehuis met ouderen en heeft een hele doos met spullen van een van de bewoners gekregen.

"Het meest bijzondere item dat ik dit jaar verkoop vind ik deze set met theelepeltjes", vertelt ze. "Ik heb deze gekregen van een man die ik verzorg. Dat vind ik zo'n mooi gebaar dat ik daarom dat het mooiste item vind."

Gezelligheid belangrijkste

Deze Koningsdag hoopt Brigitte net als vele andere vooral op veel gezelligheid. "Je staat hier dan wel om spullen te verkopen, maar dat is echt niet het enige waar het om draait", vindt ze. Een bepaalde strategie bij het verkopen heeft Brigitte niet. "Als mensen geïnteresseerd zijn in iets dat ik verkoop, dan volgt er vanzelf een schappelijke prijs. Een strategie heb ik niet."

Tekst gaat door onder de foto.

Bianca bij haar spullen op de vrijmarkt - Foto: NH Media/Isabel van Avezaath

Met de spullen van haar kinderen is Bianca deze Koningsdag al vroeg aanwezig bij de vrijmarkt. Ook zij weet dat als je later komt, de kans er is dat er geen plek meer is. "Echt alles is bezet als je later komt", vertelt ze. "Mijn kinderen zitten nu nog op school, maar later vandaag komen ze ook gezellig bij ons kraampje staan."

Tussen de spullen die Bianca verkoopt zit volgens haar niet een item dat bijzonderder is dan de rest. "We verkopen deze spullen omdat wij ze niet meer gebruiken en ze anders maar op zolder staan. Op deze manier maken we er andere mensen blij mee en zijn wij er vanaf."

'Doe maar wat'

Het gaat ook haar niet om de winst die ze kan maken met de verkoop van de spullen. "Het is natuurlijk leuk als het wat oplevert, maar hier staan alleen al zorgt voor een leuke dag", vertelt Bianca enthousiast.

Zelf heeft ze geen handelsverleden, dus een ultieme onderhandelingstip heeft ze niet. "Als ik heel eerlijk ben, doe ik maar wat", zegt ze lachend. "We hebben thuis wel een beetje afgesproken wat we vragen voor de spullen, maar verder zien we wel hoe het loopt."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]