Ga naar Content

Topdrukte op Schiphol verwacht tijdens meivakantie

Wie deze meivakantie via Schiphol reist moet rekening houden met flinke drukte. Vergeleken met de meivakantie van vorig jaar zullen er zo'n tien procent meer reizigers door de terminals krioelen. Vooral de eerste dagen worden het drukst.

Incheckbalies op Schiphol - Foto: ANP/Koen van Weel

Vertrokken er in de vorige meivakantie nog dagelijks gemiddeld 64.500 passagiers via Schiphol, de komende weken zijn dat er gemiddeld 70.000 per dag. Dat is een stijging van bijna tien procent.

Volgens Schiphol worden de eerste dagen van de meivakantie het drukst: dan kan het aantal vertrekkende passagiers oplopen tot zo'n 80.000. Op die dagen kan de wachttijd bij de incheckbalies, security en paspoortcontrole oplopen. 

Chaos in meivakantie 2022

Waar de meivakantie van 2022 nog uitliep op een regelrechte chaos, had Schiphol haar zaakjes vorig jaar beter op orde. Dat was te danken aan een wervingscampagne waarmee in korte tijd ruim 800 beveiligers werden aangenomen. 

Lees ook

Ook werden er twee acteurs ingevlogen die in filmpjes lieten zien hoe de reiziger zich het best kan kleden om de wachtrijen bij de security te beperken. Die acteurs komen dit jaar niet actie, maar de luchthaven blijft erop hameren bij voorkeur luchtige kleding te dragen. "Denk bijvoorbeeld aan een joggingbroek, een comfortabele legging met bijpassende top of een dunne spijkerbroek met een leuk shirt." 

Ook een andere maatregel die destijds is genomen om de drukte te beteugelen blijft van kracht. Reizigers wordt aangeraden een gratis tijdslot de security te boeken. Hoe meer mensen een tijdslot boeken, des te beter Schiphol de reizigersstromen kan managen en lange rijen voor de security kan voorkomen. 

Snellere scanners

Met de aanschaf van 53 nieuwe snellere scanners hoopt Schiphol de wachttijden bij de security te beperken. Met de nieuwe tools kunnen beveiligers binnen drie seconden zien of reizigers verboden voorwerpen bij zich dragen. Bovendien scannen ze nauwkeuriger, waardoor er minder hoeft te worden gefouilleerd. 

De reiziger merkt er zelf niet veel van: het poortje waar je doorheen moet lopen is alleen iets kleiner. Passagiers moeten wél in een iets andere positie staan dan voorheen: met de handen omlaag in plaats van omhoog. 

De tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Amsterdam Airport Schiphol.

Waarnaartoe? 

De populairste bestemmingen deze meivakantie zijn Spanje, Groot-Brittannië en Italië. Ook Turkije en de VS waren dit voorjaar populaire bestemmingen, maakte de luchthaven eerder bekend. 

Op momenten waarop veel vliegtuigen tegelijk op Schiphol aankomen, kan het ook drukker worden bij de paspoortcontrole en bij de bagagebanden, waarschuwt Schiphol. Dat kan betekenen dat je langer moet wachten tot je koffer tevoorschijn komt.

Verwachtingsmanagement

Wel heeft Schiphol onlangs wel een nieuwe service ingevoerd, waarmee je op de schermen bij de bagagebanden kunt zien of je koffer nog in het vliegtuig zit of al onderweg is. Op de schermen wordt aangegeven hoe lang het nog duurt voordat je koffer op de band verschijnt.

Bekijk hieronder de reportage die verslaggever Eline Boshuizen over het nieuwe stukje kunstmatige intelligentie op de luchthaven.

Schiphol informeert reiziger over wachttijd op koffer via schermen - NH Nieuws

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]