Ga naar Content

Alkmaar wil mega-accu's plaatsen voor stroomvoorziening van Boekelermeerhaven

Het stroomnet blijft de komende jaren overvol en dat is een groot probleem voor ondernemers die met hun bedrijf van Overdie naar de Boekelermeerhaven moeten verkassen. Toch is die verhuizing noodzakelijk om zo plaats te maken voor woningen. Met twee grote accu’s wil Alkmaar de haven van stroom voorzien.

Foto: Gemeente Alkmaar (Foto: Ed van de Pol)

Om op industrieterrein Overdie plaats te maken voor zo'n 1.400 woningen, moeten de bedrijven verhuizen naar de nieuwe haven Boekelermeer. Eén probleem: er is geen stroom.

Netbeheerder Liander bleek na de aankoop van de grond geen nieuwe aansluitingen te kunnen maken, vertelde Jaap Schuurman, directeur van het logistiek bedrijf Stad Alkmaar eerder. En dus besloten de ondernemers eerder al het heft in eigen handen te nemen met een privaat stroomnetwerk. "We willen dat aanleggen met zonnepanelen en daarbij onderlinge afspraken maken over stroomgebruik. We hebben 21 miljoen euro subsidie uit Europa gekregen. Volgens mij is dit uniek in Nederland."

Maar daarmee is het probleem nog niet opgelost, verklaart het college van Alkmaar. Om niet alleen het bedrijventerrein maar ook het havengebied in de Boekelermeer van genoeg energie te voorzien, ligt er nu een plan voor de aanleg van twee grote accu's.

Tijdelijke oplossing

De accu's zijn ongeveer twee zeecontainers groot. De eerste wil het college plaatsen aan de Aventurijnstraat. Op een later moment wordt dan een tweede elders op het terrein neergezet. "Het gaat in principe om een tijdelijke oplossing. Zolang Liander niet in staat is om stroomaansluitingen met voldoende capaciteit beschikbaar te stellen."

Lees ook

Deze investering kost ongeveer twee miljoen euro. Het college wil hiervoor een eerder binnengehaalde Europese subsidie van 1,1 miljoen euro gebruiken. De overige kosten worden gedekt door de energiecoöperatie die voor het gebruik gaat betalen.

Groen licht?

Via hetzelfde energieprogramma heeft de gemeente inmiddels ook Europese subsidie gekregen voor een tweede accu op het bedrijventerrein, schreef mediapartner Streekstad Centraal

Of de levensgrote batterijen er ook daadwerkelijk komen, moet volgende maand blijken. Het plan moet nog groen licht krijgen van de gemeenteraad. In mei wordt dat besproken. Daarmee is het voorlopig nog niet duidelijk wanneer de verhuizing precies kan plaatsvinden.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook