Ga naar Content

Gemeente spaart omwonenden: betonrot pas volgend jaar uit brug Halfweg gehaald

Het probleem van betonrot in de brug die Zwanenburg en Halfweg over de Ringvaart met elkaar verbindt, wordt op zijn vroegst medio volgend jaar opgelost. De gemeente Haarlemmermeer wil omwonenden werkzaamheden op korte termijn besparen. Die werkzaamheden kosten nog eens vijf á zes ton bovenop de recente renovatie.

Uithijsen brugdek Halfweg - Foto: Leo Kranenburg

Zwaar vrachtverkeer mag niet over de brug tot het probleem is opgelost. Experts hebben de gemeente laten weten dat het onderhoud met die maatregel nog wel even kan wachten. De brug is sinds maart weer in gebruik na een maandenlange renovatie. De gemeente hoopte dat het probleem kon worden opgelost zonder de brug wéér af te sluiten voor al het verkeer. Dat blijkt niet mogelijk.

Daarom wordt het probleem pas volgend jaar opgelost. "Niemand hoeft bang te zijn, dat kunnen we met zekerheid zeggen. We hebben dat gecontroleerd én berekend. We houden de boel ook goed in de gaten en zullen ingrijpen indien nodig", verzekerde Ron de Lange van het Gemeentelijk Ingenieursbureau NH al eerder

Betonrot is de aantasting van beton als gevolg van corrosie van de wapening in het beton, wat leidt tot verzwakking en afbrokkeling. 

Kosten drukken

De gemeente wil het onderhoud aan de brug combineren met de reconstructie van de Oranje Nassaustraat in Halfweg, zodat de kosten kunnen worden gedrukt en de buurt niet twee keer overlast ervaart. 

"De reparatie kan nu goed worden voorbereid, buurtbewoners worden niet verrast door een acute afsluiting van de brug Halfweg en door de klus in concurrentie aan te besteden kunnen de kosten worden beperkt", somt de gemeente meer voordelen op van het uitstellen van de werkzaamheden. 

Groter probleem

De aannemer van het project ontdekte betonrot in de balken van de aanbruggen die het brugdek aan beide kanten verbinden met de landhoofden. Al in 2021 werden daar kleine schades ontdekt en die moesten tijdens de grote onderhoudsbeurt worden weggewerkt.

Maar het probleem bleek een stuk groter dan werd gedacht. Deskundigen denken dat een laag spuitbeton de schade aan de brug verborgen hield. Omdat de aantasting van de wapeningsstaven, die voor stevigheid zorgen, meevalt, kan normaal verkeer veilig over de brug rijden. 

Bouwtekening Brug Halfweg-Zwanenbug - Foto: Gemeente Haarlemmermeer

Lees ook

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]