Ga naar Content

Betonrot in gerenoveerde brug Halfweg-Zwanenburg, mogelijk verbod voor vrachtverkeer

Mogelijk wordt de brug Halfweg-Zwanenburg de komende tijd verboden terrein voor zwaar vrachtverkeer. Er is namelijk betonrot aangetroffen tijdens de recente uitgebreide renovatie van de brug. De gemeente onderzoekt in hoeverre de aangetaste brug de zware trillingen van vrachtwagens nog aankan. 

Bouwtekening Brug Halfweg-Zwanenbug - Foto: Gemeente Haarlemmermeer

De gemeente schrijft dat de betonrot is gevonden in de zes zogeheten aanbruggen, die zowel aan de Zwanenburgse als de Halfwegse kant het brugdek met het landhoofd verbinden. 

Twee maanden geleden werd het dek van de brug onder veel belangstelling uitgehesen. Vervolgens is het gevaarte naar het terrein van Sugar City gevaren, waar het de afgelopen maanden een grondige opknapbeurt kreeg. 

Lees ook

Afgelopen maandag werd het brugdek teruggeplaatst, al was toen al bekend dat de brug ondanks de renovatie dus niet in topconditie verkeert. Desondanks zal de brug naar verwachting later deze week opengaan, maar inwoners van de Haarlemmermeerse dorpen moeten vanwege de aangetroffen betonrot rekening houden met nóg een langdurige sluiting. 

Wanneer de betonrot wordt aangepakt, is nog niet bekend. Ron de Lange van het Gemeentelijk Ingenieursbureau hoopt dat de werkzaamheden tegelijk met die in de Oranje Nassaustraat kunnen plaatsvinden. Die staan gepland voor eind dit jaar en begin volgend jaar.

Veel duurder

Volgens De Lange gaat het het wegwerken van de betonrot de gemeente op z'n minst tonnen extra kosten. De gemeente onderzoekt dus nog of de brug de komende tijd door zwaar vrachtverkeer kan worden gebruikt. Voor ander verkeer is er geen risico. 

"Niemand hoeft bang te zijn, dat kunnen we met zekerheid zeggen, ja. We hebben dat gecontroleerd én berekend. We houden de boel ook goed in de gaten en zullen ingrijpen indien nodig. We zijn nog aan het onderzoeken of zwaar vrachtverkeer er wel of niet overheen kan."

Tijdens de werkzaamheden wordt de brug in ieder geval afgesloten voor vrachtwagens, omdat die te veel trillingen veroorzaken om de betonrot efficiënt weg te werken.  Mogelijk kunnen automobilisten en ander lichter verkeer tijdens de volgende opknapbeurt de brug wel passeren. 

Nieuws uit Haarlemmermeer 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlemmermeer. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

💡 Stuur ons jouw nieuwstips naar [email protected]

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via https://www.nhnieuws.nl/haarlemmermeer

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]