Ga naar Content

Voormalige wielerprofs zetten zich in voor behoud Sportpaleis Alkmaar

Het voortbestaan van het Sportpaleis Alkmaar hing aan een zijden draadje afgelopen winter. Dat was tegen het zere been van voormalige wielerprofs Reinier Honig, Niki Terpstra en Laurens ten Dam. Zij besloten om zich samen met anderen in te zetten voor het behoud van de wielerbaan. "Een gemiddelde Alkmaarder ziet alleen een dicht hek, terwijl de baan wel degelijk wordt gebruikt", stelt Ten Dam. 

Laurens ten Dam - Foto: Pro Shots/Georges Deswijzen

Het trio raakte betrokken via hun oud-trainers Herman Schenk en René Kos. "Zij waren zich rot geschrokken dat de baan eventueel moest verdwijnen en wilden in gesprek gaan met de gemeente", begint Ten Dam. "Ik ben met een klein groepje gaan praten met Christian Peetoom (wethouder sport in Alkmaar red.) op het stadhuis. Er was een aantal jaren geleden beloofd om het Sportpaleis te renoveren. Dat is nog altijd niet gebeurd. De wethouder gaf aan dat de baan vaker gebruikt moet worden, voordat die renovatie in beeld komt."

Volgens de inwoner van Oudorp wringt daar de schoen. "De wielerbaan wordt namelijk veel gebruikt door commerciële wielerploegen voor trainingen en testen. De perceptie van de accommodatie moet ook veranderen. Een gemiddelde Alkmaarder ziet alleen een dicht hek, terwijl de baan wel degelijk wordt gebruikt."

Tekst gaat verder onder de Instagram-post.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Belangrijk stappen

"Ik heb een rapport geschreven om in het gat te springen door het organiseren van evenementen", vervolgt Ten Dam. "We zijn bezig met het oprichten van een stichting voor het behoud van de wielerbaan. De eerste belangrijke stappen zijn al gezet. We hebben een hoofdsponsor gevonden en de KNWU (Wielerbond red.) heeft toegezegd dat er drie NK’s in Alkmaar worden verreden. Het gaat om het NK Omnium, NK Derny en NK Stayeren."

Er staat vanaf 15 oktober ook een reeks met wedstrijden op de dinsdag op het programma. "Daarmee kunnen we al aan de gemeente laten zien dat de wielerbaan vaker wordt gebruikt. Het is belangrijk dat we op zoek gaan naar meer sponsoren. Rondom de baan is er boarding, maar die is ontzettend verouderd. Er staan soms bedrijven op die niet eens meer bestaan. We hebben inmiddels 25 van de 28 borden verkocht aan lokale ondernemers. Dat is al een mooie inkomstenbron."

Groots, maar realistisch

Ten Dam droomt groots, maar is wel realistisch. "We gaan voor een tweede sportieve businessclub na AZ in Alkmaar en willen zoveel mogelijk Alkmaarders naar het Sportpaleis lokken. Het is een mooi signaal aan de gemeente dat we zelfvoorzienend kunnen zijn. Niki, Reinier en ik hebben zoveel aan deze baan te danken. Het is mooi om op deze manier iets terug te kunnen doen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52