Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Miljoeneninvestering voor renovatie en verduurzaming Sportpaleis Alkmaar

14 april 2021, 12.07 uur · Aangepast 14 april 2021, 15.47 uur · Door Redactie Alkmaar e.o.

Sportpaleis Alkmaar wordt gerenoveerd en verduurzaamd. Ook krijgt de sportaccommodatie aan de Terborchlaan extra functionaliteiten. Met een investering van € 6,7 miljoen wil het college het Sportpaleis de komende decennia behouden en de functie van het Olympiapark als sportzone versterken.

Foto: Alkmaar Centraal

Wethouder Pieter Dijkman reageert verheugd op de uitkomst van de toekomstverkenning: "Met deze keuze geven we het sportpaleis een duurzame upgrade en verbeteren wij de exploitatiemogelijkheden en bereiken wij een grotere doelgroep. Daarmee blijft het Sportpaleis op deze locatie voor de komende decennia behouden."

De sportaccommodatie tegenover De Meent in het Olympiapark dateert uit 1964 en is in 2003 al grondig gerenoveerd. Ondanks de renovatie zijn de gebruiksmogelijkheden nog altijd te beperkt en blijft de bouwkundige staat van het gebouw een punt van zorg.

Onderzoek

In het coalitieakkoord spraken de partijen GL, VVD, D66, CDA en PvdA af zich 'hard te zullen maken voor de sportfunctie van het Sportpaleis'. Vorig jaar is gestart met een uitgebreid onderzoek naar de toekomst van het Sportpaleis.

Twee scenario's zijn destijds onderzocht: nieuwbouw, complete nieuwbouw en gedeeltelijk nieuwbouw of renovatie, renovatie op basisniveau en renovatie met extra functionaliteiten.

In februari bezocht NH Nieuws het Sportpaleis en sprak met topsporters over de deplorabele staat van de accommodatie. Bekijk hieronder de video:

Tekst gaat verder onder video.

Topsporters trainen liever niet op de Alkmaarse baan - NH Nieuws / Anne Klijnstra

Het college kiest er nu voor om het sportpaleis te renoveren met toevoeging van extra functionaliteiten. Speerpunten zijn het behoud van de sportfunctie van het sportpaleis, een duurzame exploitatie en een verantwoorde financiële investering.

Extra boost

De gemeente wil het gebouw met de renovatie een moderne uitstraling geven. De kleedkamers en sanitaire voorzieningen krijgen een opknapbeurt en verder wordt er ruimte gecreëerd voor vergader- en educatieve ruimten. Tien procent van de investering wordt gebruikt om het pand te verduurzamen met onder meer een 'groen dak'.

De directeur van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU) is blij met de plannen. "Vooral het behoud van de wielerbaan is belangrijk voor de wielersport en voor de omgeving. Als daar nog extra wielersport functionaliteiten bij aangelegd worden geeft dat een extra boost voor de accommodatie."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]