Ga naar Content

Gerelateerde videos

Emotionele 'overval', altijd behulpzame Sonja in het zonnetje gezet

Nietsvermoedend komt Sonja Zwaag aan bij haar vrijwilligerswerk in Limmen. Zogenaamd voor een werkoverleg. Wat ze niet weet, is dat haar collega's én een cameraploeg van NH haar stiekem opwachten met de NH Helpt Taart.

Sonja (r) werd op haar vrijwilligerswerk overvallen met de NH Helpt Taart - Foto: NH Media

Haar collega Anneke Tillmans heeft Sonja aangemeld. "Sonja is er altijd, elke woensdag. Ze fietst een half uur door weer en wind om hier te komen. En als iemand anders niet kan, dan komt ze extra."

De locatie is Thuisbij Limmen, een dagbestedingsplek voor mensen met geheugenproblemen. "Sonja is ons creatieve brein. Zij knutselt, knipt en plakt en maakt de mooiste dingen met onze bezoekers."

Elke doordeweekse dag komen er acht cliënten naar de dagbesteding. Dat zijn veelal mensen met dementie, maar ook andere geheugenproblematiek. "We hebben hier 25 vrijwilligers op wie we allemaal trots zijn," vertelt Anneke.

Toch wil ze graag juist Sonja een keer in het zonnetje zetten. "Sonja doet hiernaast ook vrijwilligerswerk in het buurthuis, ze kookt voor haar buren en ze staat altijd klaar voor haar kinderen en kleinkinderen. Ze heeft het zelf niet altijd even makkelijk, maar ze is er altijd voor anderen."

"Ik doe het met heel veel plezier"

Sonja Zwaag

Toen Sonja vijf jaar geleden begon bij Thuisbij, had ze een moeilijke tijd achter de rug. "Mijn man was kort daarvoor overleden. Ik was met vervroegd pensioen gegaan om voor hem te zorgen en toen stierf hij een half jaar later."

Sonja stopt veel tijd en liefde in het werk met de cliënten bij Thuisbij Limmen, maar ze krijgt er ook veel voor terug. "Het geeft mij de afleiding die ik nodig heb, het heeft me echt door een zware periode heen geholpen. En ik doe het met heel veel plezier!"

Bekijk de video om te zien hoe Sonja reageert op de verrassing.

Lees ook