Ga naar Content

Badjassen en de bekerfinale in De Aftrap: puur praktisch

Een zware overtreding maakte twintig jaar geleden een einde aan de betaald voetbalcarrière van Niels Kokmeijer. Inmiddels verdient de geboren Uitgeester al jaren zijn geld als online verkoper van badjassen. De zaken gaan goed, al levert hij zondag geen exemplaren aan de KNVB voor de bekerfinale. "Ik zag er de meerwaarde niet van in", vertelt hij vanavond in voetbaltalkshow De Aftrap.   

De Aftrap van vrijdag 19 april met Niels Kokmeijer en Wouter Bouwman - NH Sport/Edward Dekker

Het fenomeen badjas en de bekerfinale zijn al meer dan honderd jaar aan elkaar verbonden. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren zocht het een paar jaar geleden uit en ontdekte dat het kledingstuk in 1912 voorkomt bij een wedstrijd tussen Haarlem en HFC. Om te voorkomen dat spelers het koud zouden krijgen bij het uitreiken van de beker kregen ze een badjas. 'Puur praktisch' dus.

"Je moest destijds betalen om die badjassen te mogen leveren"

Oud-profvoetballer Niels Kokmeijer

En hoewel het opmerkelijke kledingstuk in bepaalde periodes naar de achtergrond verdween, is het door de jaren heen nooit helemaal weggeweest. In zijn tijd als bondscoach van het Nederlands beachsoccerteam heeft Kokmeijer wel eens geïnformeerd of hij iets met zijn badjassen voor de bond kon betekenen. "Ik ben wel eens een kamertje binnengewandeld, ja. Maar je moest destijds betalen om ze te mogen leveren."

De inmiddels 46-jarige oud-speler van onder meer FC Volendam en HFC Haarlem is er niet rouwig om: "Of ze nu bij mij vandaan komen of niet, er wordt veel gesproken over badjassen, dus ik denk dat ik er sowieso wel wat aan heb."

"Je komt bijna overal, nog net niet in de kleedkamer. Dat is toch bijzonder?

ESPN-presentator Wouter Bouwman

Kokmeijer heeft aan tafel gezelschap van Wouter Bouwman. De 33-jarige Bussumer is presentator bij ESPN waar hij onder meer de Voetbalkantine en Voetbalpraat presenteert. Ook is hij wekelijks met een analist in het stadion aanwezig om wedstrijden te bespreken. "Je komt nog eens ergens en kunt als eerste en enige mensen iets vragen. Je komt bijna overal, nog net niet in de kleedkamer. Dat is toch bijzonder?", aldus Bouwman die in 2022 overstapte van BNNVARA naar ESPN.  

Op tv zie je De Aftrap elke vrijdag om 17.10 uur en daarna volgt elk uur de herhaling. Volgende week zijn voormalig profvoetballer Maarten Woudenberg van FC Volendam en ESPN-commentator Sjors Blaauw te gast. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52