Ga naar Content
Een oudere vrouw met kort grijs haar, gekleed in een blauw jasje, wijzend naar links en sprekend, met een onscherpe achtergrond met een waterlichaam en gras.
Zaanstreek-Waterland

"Het is een lulnaam", bewoners blijven boos op busbrug 'De Binding' en starten nieuwe petitie

19 april 2024, 16.00 uur · Aangepast 20 april 2024, 08.47 uur
Door: Mischa Korzec · Foto: NH Media

Al decennialang vormt busbrug 'De Binding' het strijdtoneel van bewoners in Koog aan de Zaan. De spitsafsluiting van de brug om milieuredenen dwingt bewoners tot kilometers omrijden. Een nieuwe petitie, bijna 2000 keer ondertekend, streeft naar verbinding tussen de wijken Westerkoog en Westerwetering.

Er zijn maar weinig bruggen in Zaanstad waar zoveel om te doen is als busbrug 'De Binding' in Koog aan de Zaan. Al vaker zorgde de brug voor discussie. Zo ook nu, maar 'dit is de laatste keer', aldus Irene Ellermeijer. Ze startte een petitie met de wens dat de brug tijdens spitsuren opengaat. Bewoners, de gemeente Zaanstad en de provincie steggelen al meer dan 30 jaar of de brug open moet of dicht blijft tijdens de spits. 

Wachten of kilometers maken

Tegen het einde van de middag staat er voor de brug een kleine file. Draaiende motoren wachten tot het 18.00 uur is. Dan kunnen ze namelijk weer over de brug naar huis. Een automobilist in een elektrische auto vraagt zich of of de milieunorm ook voor hem geld. Toch wat hij keurig, want de boetes als je over de brug rijdt tijdens de spits zijn niet mals. 

Bewoners die actie voeren, beklagen zich erom dat je tijdens de spits kilometers moet omrijden. "Mijn zoon woont een kilometer verderop aan de andere kant van de brug", zegt een man. "Ik moet nu steeds tien kilometer omrijden. 

Nieuwe petitie moet verdeelde wijken verbinden bij busbrug "De Binding" - NH Nieuws

Verdeeldheid

Toch is niet iedereen voor de petitite. Stichting Verkeersveilig en Gezond Westerkoog ziet liever dat de brug dichtblijft. Agnes Nobel vreest dat wanneer de brug opengaat dat er zoveel korte ritjes gemaakt worden dat het naastlegen natuurgebied met veel meer stikstof te maken krijgt. André Meester is ook lid van de stichting en zegt namens 500 buurtbewoners te spreken. Hij denkt dat de buurt onveiliger wordt als al het verkeer van de overkant van de brug door de wijk komt rijden. 

Naast de vele handtekeningen voor de petitie, zijn er ook 500 honderd bezwaarschriften. Deze worden op 8 mei aangeboden aan de Gedeputeerde Staten. 

Lees ook