Ga naar Content

Soap busbrug De Binding duurt voort: "Stond in 1988 al op onze agenda"

ZAANDAM/KOOG AAN DE ZAAN - Al meer dan dertig jaar duurt de soap om de 24-uursopenstelling van busbrug De Binding. Een besluit van de gemeenteraad van Zaanstad afgelopen maand leek de boel in een stroomversnelling te brengen. Toch gaat het nog lang duren voordat de brug 24/7 opengaat: bezorgde bewoners van Westerkoog stappen naar de rechter als de gemeente hun bezwaren opzij schuift. 

Foto: NH Nieuws

Het zal dan gaan om drie procedures, vertelt André Meester van Stichting Verkeersveilig en Gezond Westerkoog aan NH Nieuws: over de openstelling van de busbrug zelf, de aanpassing van de rondweg in Westerkoog om die openstelling mogelijk te maken, en over de kap van zeventig bomen langs de rondweg.

De busbrug verbindt de wijken Westerwatering (Zaandam) en Westerkoog (Koog aan de Zaan) met elkaar. Na lang politiek gesteggel is de brug op dit moment open voor gemotoriseerd verkeer, maar niet tijdens spitsuren. Dat betekent voor bewoners van Westerwatering dat er op dat moment maar één ontsluitingsweg is.

Aan de andere kant van de brug in Westerkoog vrezen bewoners voor de gevolgen van extra verkeer als de brug volledig wordt opengesteld.

Tekst loopt door onder de reportage

Soap busbrug De Binding duurt voort - NH Nieuws

De gemeenteraad nam een plan aan om de verkeersveiligheid in Westerkoog te verbeteren. Met dat plan is Meester niet blij. "De zorgen zijn niet weggenomen. De gemeente is bezig om van deze rondweg een blijvende doorgaande weg te maken. Dat is bepaald niet iets waarvan ik denk dat het veilig is en qua milieu acceptabel kan zijn. Daar geloof ik niets van."

Ongeduld

Ondertussen wachten inwoners van Westerwatering met smart op de 24-uursopenstelling van de brug, vertelt Joop Vogelaar. De voorzitter van de Belangenvereniging Westerwatering hoort van buurtbewoners dat het al zo lang duurt dat het geduld op begint te raken.

"Ik ben al vanaf 1988 voorzitter van Belangenvereniging Westerwatering", zegt hij. "Het dossier ontsluiting stond vanaf dat moment al op de agenda en ik ben heel erg bang dat we daar nog wel een paar jaar mee bezig zijn."

Hij besluit: "Moedeloos moet je er niet van worden, maar je wilt wel eens een keer resultaten bereiken. Dat is in dat geval helaas nog niet in zicht."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]