Ga naar Content

Winkelgebied Centrumwaard nog ruim half jaar slecht bereikbaar, ondernemers zijn het zat

De ondernemers van Centrumwaard zijn er klaar mee: door werkzaamheden is het winkelgebied langs de Heerhugowaardse Middenweg al maanden slecht bereikbaar. De grote en gefaseerde renovatie is naar verwachting pas over zeven maanden helemaal afgerond. "We willen dat het zo snel mogelijk gebeurt, met zo min mogelijk overlast", reageert Jeroen Rood van de ondernemersvereniging.

Foto: NH Media/Priscilla Overbeek

Aan de Middenweg wordt al sinds vorig najaar flink geklust. De rijbaan - en de riolering die eronder loopt - worden vernieuwd. Nadat de stroom- en waterleidingen zijn vervangen, worden ook het fietspad en de stoep opnieuw bestraat.

Een flink project dat eind vorig jaar al enige vertraging opliep door het slechte weer. De aannemers zorgen er steeds voor dat het winkelgebied toegankelijk blijft, maar niet elke klant heeft dat door, zegt Jeroen Rood van de ondernemersvereniging. "Het is stil op straat. Met een klein omweggetje zijn we gewoon bereikbaar, maar in de praktijk merken ondernemers dat klanten, ondanks de informatieborden, wegblijven."

Hoewel de transformatie van het oude Centrumwaard volgens Rood enorm wordt gesteund, zijn ondernemers de almaar durende werkzaamheden inmiddels beu. "We hebben echt begrip voor de situatie en de overlast. We weten allemaal dat er wat moet gebeuren, dat het knapper moet worden. Maar wel met zo min mogelijk overlast", reageert hij. "Het duurt gewoon te lang met al die uitlopen. Hoe eerder ze met die stoep beginnen, hoe beter."

Frustrerend

De aannemer heeft een van de rijbanen nodig voor de aan- en afvoer van materiaal. Op de Middenweg wordt de komende tijd daarom eenrichtingsverkeer ingesteld. "Eigenlijk zouden ze tussen april en juni klaar zijn, nu duurt het dus nog dertig weken. Heel frustrerend."

(Tekst gaat verder.)

De Middenweg in Heerhugowaard - Foto: NH Media/Priscilla Overbeek

Maar volgens Harry Mars, communicatieadviseur bij gemeente Dijk en Waard, liggen de aannemers gewoon op schema. "We hebben altijd gecommuniceerd dat de werkzaamheden aan de fiets- en voetpaden en de aanleg nutsvoorzieningen (gas en water) na de zomer zouden doorlopen", zegt hij. "Een precieze planning konden we pas begin dit jaar geven, omdat de aannemer toen met zijn planning kwam."

Evenementen gaan door

De evenementen rondom de Middenweg, de jaarmarkt, de kermis en wielerevenement Tour de Waard gaan ondanks de werkzaamheden door. "Tijdens Tour de Waard wordt er niet gewerkt, zijn de spullen opgeruimd en is het gebied toegankelijk voor publiek."

Voor de kermis, die kleiner zal zijn, wordt een alternatieve locatie gezocht. Er komen dit jaar geen attracties op de Middenweg te staan. Omdat er tijdens de jaarmarkt nog werkzaamheden plaatsvinden, worden er waarschijnlijk ook geen kramen op de Middenweg geplaatst.

"We zijn blij dat er geen hinder is voor evenementen, maar we hopen dat de gemeente de komende maanden ook aan de ondernemers denkt", reageert Rood. "Er moet snel een goede omleidingsroute komen om de overlast te verminderen. Tijdens gesprekken voelen we ons wel gehoord. Of er wat mee gedaan wordt, is wat anders."

Lees ook