Ga naar Content

Taverne in Bergen moet ook van rechter wijken voor exclusief restaurant

Het einde van café Taverne in hartje Bergen is in zicht: de huurovereenkomst mag van de kantonrechter per 1 april 2025 worden beëindigd. Toch lijkt uitbater Steef van Leeuwen de strijd om het voortbestaan van zijn kroeg nog niet op te geven. "Als we moeten doorstarten op een andere plek wordt het nooit meer dé Taverne."

- Foto: NH Media

Sinds de jaren 60 is de 'Tav' een begrip in Bergen en omgeving. Naast optredens van bekende artiesten en beginnend talent vinden er regelmatig culturele en literaire activiteiten plaats, zoals poëzieavonden, spel- en quizavonden, cabaret of stand-up comedy, maar ook klaverjasavonden en bridge drives. 

Maar de kinderen van verhuurder Lex Schrama, willen in het pand een exclusief restaurant beginnen. De eigenaar van het pand wil daarom het huurcontract beëindigen. "De locatie verdwijnt niet, er komt iets moois voor terug, met eten op hoog niveau. We zijn een horecafamilie, dus waarom zou ik het pand dan blijven verhuren", zei Schrama vorig jaar tegen NH. 

'Steef, we helpen je'

De twee besloten het uit te vechten bij de kantonrechter, maar die oordeelt nu in het nadeel van de uitbater. En dat komt hard aan, laat Van Leeuwen weten. "Het hele team is ontzettend verdrietig, maar we blijven elkaar steunen tot het einde. Ik krijg veel berichten van gasten en oud-werknemers, die erg zijn geschrokken van de uitspraak en willen helpen. Het raakt een hoop mensen dat deze belangrijke plek lijkt te gaan verdwijnen."

"Het zou echt eeuwig zonde zijn als dit dorp zo'n uniek café als de Taverne kwijtraakt"

Steef van Leeuwen, uitbater café Taverne in Bergen

Of hij in hoger beroep gaat, weet hij nog niet. "Welke stappen ik nu onderneem, moet ik secuur afwegen met mijn advocaat. Ik wil graag blijven, maar ik zal ook moeten nadenken of ik iets soortgelijks succesvol op een andere plek kan voortzetten. Ik sluit niets uit, maar moet eerst de tijd nemen om te bepalen welke route we gaan bewandelen."

Zo lang mogelijk open

Veel tijd om zijn wonden te likken is er niet, met alweer een druk weekend vol optredens voor de boeg. "Voorlopig zijn we nog niet weg. De Taverne blijft natuurlijk zo lang mogelijk open. Gisteren tijdens de comedy avond werd er wel gelachen, maar na afloop drong bij iedereen de uitspraak weer binnen. Dan zie je hoe het leeft. Het zou echt eeuwig zonde zijn als dit dorp zo'n uniek café als de Taverne kwijtraakt."

Van Leeuwen kan in zijn strijd op veel steun rekenen: bijna 6.800 mensen hebben hun handtekening gezet onder een petitie de Taverne te behouden.

Bekijk hier een eerdere reportage van NH:

Petitie voor behoud van Taverne ruim 6.500 keer getekend: "Doet erg veel met me" - NH Nieuws/ Tom Jurriaans

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook