Ga naar Content

Voedselbank mist twee derde van mogelijke klanten: "Schamen zich of kennen ons niet"

Door gêne of onwetendheid bereikt Voedselbank Langedijk een heleboel mensen niet die wel hulp kunnen gebruiken. "Iedereen die er recht op heeft willen wij helpen. Maar wij denken dat twee derde niet bij ons komt shoppen, en dat is echt heel veel." Met een open dag morgen hopen ze de drempel voor nieuwkomers te verlagen.

Gerrit Struik (links) met andere vrijwilligers Jorrit en Piet - Foto: Streekstad Centraal

"We hebben nog niet eerder een open dag gehouden", begint voorzitter Gerrit Struik in de radio-uitzending van NH Helpt. "Dus we hopen dat het werkt. Vooral omdat veel mensen de weg naar ons niet weten te vinden, terwijl ze er wel voor in aanmerking komen."

"We denken dat dat door schaamte komt of mensen kennen ons niet." Tijdens de open dag zijn er rondleidingen en wordt er informatie verstrekt. "Op woensdagen delen wij eten uit en kunnen mensen boven ook terecht in onze kledingbank. Per keer krijg je voor ongeveer vier dagen voedsel mee."

Dat kan een hoop schelen als je maar weinig te besteden hebt. "Je komt in aanmerking als klant als je als eenpersoonshuishoudens na aftrek van al je vaste lasten niet meer dan 330 euro per maand te besteden hebt. Voor een gezin met vier personen is dat 660 euro."

De kledingbank bij de Langedijker Voedselbank - Foto: Streekstad Centraal

Maar naast voedsel en kleding biedt de voedselbank ook begeleiding. "Want na twee jaar moet je op eigen benen staan. Na die periode mag je niet meer aankloppen bij een voedselbank. Dus wij helpen mensen ook om dat voor elkaar te krijgen", legt Gerrit uit.

Een van die zogenoemde budgetcoaches is vrijwilliger Carla Danenberg. Ze voert intakegesprekken met nieuwe klanten en benadrukt vooral de zelfredzaamheid. "Ons motto is niet voor niks 'geen pakket zonder traject'. Het is de bedoeling dat mensen het uiteindelijk weer zelf gaan redden", vertelt ze aan mediapartner Streekstad Centraal.

Reden dat er zorgen leven dat een hoop mensen zichzelf te kort doen, is dat het aantal klanten van voedselbank na jaren stijging nu daalt. Dat zien ze ook in Langedijk, terwijl voor iedereen alle kosten stijgen op dit moment.

"Daarom willen we via de open dag zoveel mogelijk mensen bereiken", stelt Gerrit. "Al worden het zeventig of honderd nieuwe klanten meer: we zorgen dat er voor iedereen voldoende te shoppen is bij ons aan de Broekerwerf in Broek op Langedijk."

Vrijwilligers bij de uitgiftebalie - Foto: Streekstad Centraal

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]