Ga naar Content

Aanhoudende regen maakt Noord-Hollands duingebied extra kwetsbaar voor natuurbranden

Het duingebied is sowieso al kwetsbaar natuurgebied, maar de aanhoudende regen van de afgelopen tijd maakt de kans op flinke natuurbranden alleen maar groter. NH zocht uit hoe dat zit.

Foto: Persbureau Heitink/Luuk Heitink

Het heeft te maken met het veranderende klimaat, waardoor er steeds vaker zeer droge en steeds vaker zeer natte periodes voorkomen. In periodes waarin het veel regent - zoals de afgelopen weken - groeien planten in de duinen hard. Als er dan in een droge periode brand uitbreekt, staan er dankzij de eerder gevallen regen relatief veel planten waardoor de brand zich makkelijk uitbreidt.

Hoewel natuurbranden in Nederland sinds 1994 niet meer officieel worden bijgehouden, doet bosbrandexpert Cathelijne Stoof dat wel. Met andere experts brengt ze in kaart waar in de Nederlandse natuurbranden hebben gewoed. Op die kaarten is goed te zien hoe kwetsbaar het (Noord-Hollandse) kustgebied is.

Begroeiing

Veiligheidsregio Kennemerland geeft aan dat hier meerdere oorzaken voor zijn. De belangrijkste is de temperatuur. In warme en droge periodes is de kans het grootst, maar ook de begroeiing in gebieden met zandgrond vormt een extra risco. Zo zijn helmgras, duindoorn, struiken en naaldbomen vaak extra vatbaar voor brand. 

En dan is er ook nog de wind. Omdat het aan zee geregeld flink waait, kan een klein brandje snel om zich heen slaan. Bovendien is het door de hoogteverschillen in het duingebied voor de brandweer vaak een uitdaging om snel ter plaatse te komen om het vuur te blussen. 

Als laatste: de mens. Volgens het Instituut Fysieke Veiligheid wordt de mens in negentig procent van de gevallen als aanstichter aangewezen bij natuurbranden. 

"De mix van recreëren en wonen geeft een kans tot slachtoffers" 

Veiligheidsregio Kennemerland

Om de biodiversiteit in Nederland te verbeteren, word er tegenwoordig anders omgegaan met de natuur. Dood en dus brandbaar hout blijft liggen en natuurgebieden worden met elkaar verbonden. Hierdoor krijgt een brand de kans om over te slaan op een ander gebied. 

"Natuur is altijd gevoelig voor brand. De afgelopen weken hebben we al enkele natuurbranden gehad, met name rond Wijk aan Zee. Wat we zien is dat het, met name dicht bij zee, altijd waait en daarmee het helmgras toch best snel droogt en een brand opdrijft. Branduitbreiding is daardoor altijd mogelijk. De mix van recreëren en wonen in en om de natuurgebieden geeft een kans tot slachtoffers", laat Veiligheidsregio Kennemerland weten. 

Brandweer zit niet stil

Gelukkig zit de veiligheidsdienst niet stil. De veiligheidsregio zorgt voor het kustgebied van Texel tot Castricum. Om het gebied te beschermen heeft de brandweer speciale verkenningsvoertuigen en tankautospuiten die op onverhard terrein kunnen rijden. 

Bankjes met nummering helpen de brandweer in Kennemerland. Wanneer er een brand wordt opgemerkt door voorbijgangers kunnen ze dit nummer melden aan de alarmcentrale, zodat hulpdiensten snel ter plaatse zijn. Verder zijn er extra waterpunten geplaatst en zijn fietspaden versterkt. Het vuur verspreidt daardoor minder snel.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.