Ga naar Content

Restauratoren ontdekken dat schilderij van Van Heemskerck uit twee delen bestaat

Het beroemde schilderij van schilder Maarten van Heemskerck (1498-1574), genaamd De heilige Lucas schildert de Madonna (1532), blijkt twee delen te hebben. Het schilderij wordt in het Frans Halsmuseum in Haarlem gerestaureerd en klaargemaakt voor de grote  overzichtstentoonstelling aanstaande september. 

Maarten van Heemskerck, geboren in Heemskerk, schilderde in de 16e eeuw bovenstaande schilderijen, voor de Sint Bavokerk in Haarlem.

De twee delen van het schilderij zijn eind 16e eeuw na de Beeldenstorm met een tussenstuk aan elkaar verbonden. In de 17e eeuw werd de achtergrond van het schilderij ook overschilderd. 

Twee losse schilderijen 

Na uitgebreid onderzoek van de restaurators van het Frans Hals Museum, maar ook van chemici en andere experts, is de verf die in de 17e eeuw werd aangebracht vakkundig weggehaald van het schilderij. Ook het tussenstuk, wat later was toegevoegd, is weggehaald, waardoor het weer twee losse schilderijen zijn. 

Het schilderij lijkt momenteel zeer gehavend, maar volgens restaurator Jessica Roeders is het grootste werk al achter de rug. "Nu moeten we het nog invullen, dat doen we voorzichtig en we willen het origineel niet aantasten." Naar verwachting is het schilderij klaar voor de overzichtstentoonstelling over Maarten van Heemskerck op 28 september. Die tentoonstelling is niet alleen in het Frans Halsmuseum te zien, maar ook in het Teylersmuseum en het Alkmaarse Stedelijk Museum. Elk museum richt zich op een andere periode uit het leven van Van Heemskerck.

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.