Ga naar Content

Aalsmeerders schilderen zelfportretten voor in Frans Hals Museum en Amsterdam Museum

De muren van het Amsterdam Museum en Het Frans Hals Museum zullen binnenkort niet meer gedomineerd worden door portretten van rijke witte mannen, maar door zelfportretten van Noord-Hollanders. In Aalsmeer schilderden inwoners dit weekend hun eigen gezicht, en die portretten worden straks als kunstwerk in de musea tentoongesteld.

Bezoekers van de kunstroute in Aalsmeer schilderen hun gezicht - Foto: Jessie Eickhoff

Op tafel liggen de kwasten, verf en spiegels waarmee de bezoekers van de Kunstroute in Aalsmeer een zelfportret schilderen. Naast de tafel zijn de eerste schilderingen te bewonderen. Deze zijn aan elkaar genaaid tot een gezamenlijk kunstwerk. 

Van scholieren tot bejaarden

"We zijn bij bejaardentehuizen geweest, maar ook scholieren en gehandicapten hebben prachtige doeken geschilderd", vertelt Jan Daalman van de Kunstploeg in Aalsmeer, die samen met Kunst en Cultuur Aalsmeer het project 'Gezichten van Aalsmeer' - onderdeel van 'Gezichten van Noord-Holland' - uitvoert.

Tekst gaat verder onder de foto van het voorlopige doek, die tijdens de Kunstroute te zien was in de tuin bij Uiterweg 185 in Aalsmeer.

Community-kunstwerk Gezichten van Aalsmeer - Foto: Jessie Eickhoff

Naast het schilderen, hebben de deelnemers de opdracht om achterop het linnendoek een zin te schrijven die begint met de woorden 'Ik ben'. "Dat vinden ze vaak nog moeilijker dan het tekenen."

Op de eerder gemaakte zelfportretten zijn teksten als "Ik ben de weg kwijt", "Ik ben bang voor alles, voor iedereen" en "Ik ben iemand die van het leven geniet" te lezen. "De teksten zijn net zo divers als de schilderingen", vertelt Jan.

Tekst gaat verder onder de foto van de achterzijde van het kunstwerk.

Op de achterkant van de portretten staat een 'tekstselfie': "Ik ben de weg kwijt",  heeft een van deelnemers opgeschreven. "Ik ben iemand die van het leven geniet", schrijft een ander. - Foto: Jessie Eickhoff

Een van de deelnemers van vandaag is Tamara Kerkstra (56). "Ik ben een pinda", schrijft ze vol trots op de achterkant van haar kunstwerk, vanwege haar Indonesische afkomst. "En ik ben pindakaas", zegt haar dochter Shannon Kerkstra (29) lachend, doelend op haar Indonesische en Nederlandse achtergrond. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Jong en oud schildert een portret - Foto: Jessie Eickhoff

Het doel van dit project is om voor meer diversiteit in musea te zorgen. "Op schilderijen van vroeger zijn vooral rijke, machtige, witte mannen te zien", legt Jan uit. "Alleen zij waren rijk genoeg om een schilderij te laten maken." 

"Er zijn wel schilderijen van vrouwen", merkt deelnemer Neeltje Peters (72) op. "Maar veel meer van mannen." Toch zien de deelnemers ook een verandering: "Ik zie in de huidige kunstwereld wel al veel meer diversiteit", vertelt Tamara.

Tekst gaat verder onder de foto.

Shannon schrijft op de achterkant van haar portret haar tekst - Foto: Jessie Eickhoff

Inmiddels hebben al 170 mensen een zelfportret geschilderd, maar het streven is om driehonderd zelfportretten uit Aalsmeer en omstreken te verzamelen. Na dit weekend zullen er weer nieuwe workshops georganiseerd worden. Wanneer deze gaan plaatsvinden, is nog onduidelijk.

De schilderijen van Gezichten van Noord-Holland zijn te zien in het Amsterdam Museum van 27 juli tot en met 11 november 2024 en in het Frans Hals Museum van 3 april tot en met 17 augustus 2025.

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook