Ga naar Content

Frans Hals Museum behoudt bezoekersaantal ondanks uitlenen topstukken aan Rijksmuseum

De schilderijen van Frans Hals in het Rijksmuseum trekken heel veel bezoekers. Inmiddels zijn er meer dan 160.000 tickets verkocht. Met de reclamecampagne 'Nu niet te zien' probeert het Frans Hals Museum ook bezoekers naar Haarlem te 'lokken'. Zorgt het succes in Amsterdam nu voor lege zalen aan het Groot Heiligland?

"Zeker niet, de bezoekersaantallen in Haarlem zijn zoals altijd rond deze tijd van het jaar. Het loopt allemaal fijn", vertelt Marthe de Vet, hoofd publiekszaken bij het Frans Hals Museum. "Deze campagne hebben we, samen met het reclamebureau, al maanden geleden bedacht."

Op één van de posters staat bijvoorbeeld: 'Nu niet te zien in Haarlem: 4 meesterwerken van Frans Hals. Maar wel het enige zelfportret en veel meer Frans Hals', zoals hieronder is te zien.

Tekst loopt door na de foto.

Campagne 'Nu niet te zien' - Foto: Onze Kapel

De posters zijn een knipoog naar de nog lopende campagne 'Nu te zien! Frans Hals' van het Rijksmuseum. "We willen met 'Nu niet te zien' onze naamsbekendheid vergroten onder een breed publiek. Dat wordt ook wel een 'awareness-campagne' genoemd", legt De Vet uit. 

Tekst loopt door na de foto.

Schuttersstuk van Frans Hals klaar voor transport naar Amsterdam - Foto: Stefan Rustenburg

'Verrassen met meer dan zeventiende eeuwse kunst'

Het Frans Hals Museum heeft vier schilderijen uitgeleend aan het Rijksmuseum. "In onze Schutterszaal hangen daarom nu, naast de drie schuttersstukken met daarop het enige zelfportret van Frans Hals, ook moderne groepsportretten van vrouwen. In de zeventiende eeuw werden namelijk vooral mannen geportretteerd. Die combinatie heeft toch wel impact op onze bezoekers, merken we."

Aan aandacht geen gebrek voor de 'achtergebleven' en modernere kunstwerken in Haarlem. Onlangs kwam een grote groep journalisten uit binnen- en buitenland nog langs. "Of er nu een ander publiek komt door de tentoonstelling in Amsterdam? Dat kunnen we nu nog niet concluderen. Over het algemeen is het hier ook wel wat drukker als de bollen eenmaal gaan bloeien in de regio", vertelt De Vet.

"We willen met deze campagne laten zien waar we voor staan als museum. Dat we kunst uit verschillende tijdsvakken hebben. Dat we bezoekers kunnen verrassen, we ze aan het denken kunnen zetten."

Tekst loopt door na de afbeelding.

Eén van de vrouwelijke groepsportretten in het Frans Hals Museum - Foto: Frans Hals Museum

De Frans Hals-tentoonstelling in het Rijksmuseum duurt tot en met 9 juni. "We weten nog niet precies wanneer de vier werken weer terug zijn in Haarlem", vertelt De Vet.

"Vanaf 12 april start hier de tentoonstelling 'The Art of Drag'. De allereerste tentoonstelling in Nederland over drag en 'crossdressing' in de kunst. De van oorsprong Haarlemse feestdag 'Hartjesdag', waarin mannen als vrouwen verkleed gingen, komt daar bijvoorbeeld in terug." Straks te zien in Haarlem dus.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]