Ga naar Content

'Weggepeste' zwemclub ABC doet noodkreet aan gemeente Amstelveen

Zwemclub ABC en tientallen bezorgde ouders vragen de gemeenteraad van Amstelveen vanavond tijdens een inspreekmoment dringend om zwemwater voor 400 kinderen te regelen. De zwemclub die gebruik maakte van het bad aan de Escapade kan daar niet meer terecht door een geschil met de nieuwe huurder Special Sports. 

Leraar van zwemclub ABC geeft les in zwembad aan Escapade in Amstelveen - Foto: NH Media

Eigenaar van ABC Salah vond het voorstel dat Special Sports hem deed onredelijk. "Ouders moesten bovenop de kosten voor zwemlessen óók nog een lidmaatschap bij Special Sports voor kind én ouder afsluiten. De prijs om één kind te laten zwemmen zou dan per vier weken tegen de 200 euro lopen. Dat is het dubbele als wat de ouders nu betalen. "Dan worden de lessen voor de meeste ouders onbetaalbaar", vertelt Salah aan NH. 

Lessen liggen stil

De zwemschool moest eigenlijk vanaf 1 april vertrekken, maar door juridische hulp die Salah heeft ingeschakeld kan hij het nog wat rekken. Toch liggen de zwemlessen al stil. "Het bad wordt verbouwd zonder dat wij daarvan op de hoogte zijn gesteld", vertelt de zwemschooleigenaar.

Deze vader vertelde eerder tegen NH dat hij zich zorgen maakt over het stoppen van de zwemlessen. Tekst gaat verder onder video.

Ouders bezorgd over dure zwemlessen - NH Nieuws

De hoop op er met Special Sports uit te komen, heeft Salah eigenlijk al opgegeven. Inmiddels biedt de sportschool zelf zwemlessen aan op de website. 

Dus kijken de zwemschool en wanhopige ouders nu naar de gemeente Amstelveen. Ze hopen dat die hen op korte termijn aan nieuw zwemwater kan helpen en vragen de gemeente om een eenmalige subsidie van 100.000 á 200.000 euro. Van dat geld wil de zwemschool de kinderen bij het De Mirandabad in Amsterdam-Zuid laten zwemmen tot Amstelveen klaar is met de uitbreiding van gemeentebad De Meerkamp. De huur van het De Mirandabad is hoger.

Lange wachtlijsten

NH heeft tientallen mails van ouders aan sportwethouder Herbert Raat in handen. Uit die mails blijkt dat de ouders zich ernstig zorgen maken om de zwemveiligheid van hun kinderen, omdat ze voorlopig nergens anders terechtkunnen. "Bij andere locaties zijn lange wachtlijsten en ze zijn ver weg", schrijft iemand. Veel ouders vrezen ook dat hun kind weer helemaal opnieuw moet beginnen als de zwemlessen niet op korte termijn hervat kunnen worden. 

"De instructeurs hebben hem op een fantastische manier zelfvertrouwen gegeven"

Andrew, vader van Aiden (8)

Eigenlijk willen de ouders sowieso niet van zwemschool wisselen, omdat zij bewust hebben gekozen voor de kleinschalige groepen en badmeesters met expertise op het gebied van zwemangst van Zwemclub ABC. De Engelstalige Andrew zag zijn zoontje Aiden (8) met sprongen vooruit gaan. "De instructeurs hebben hem op een fantastische manier zelfvertrouwen gegeven, dus het zou echt heel jammer zijn als dit verdwijnt."

Omdat Raat zo'n tachtig reacties van bezorgde ouders heeft ontvangen, kan hij hen niet persoonlijk antwoorden, maar heeft hij hen allemaal dezelfde reactie gestuurd. In die mail staat dat 'ook de gemeente zich zorgen maakt over het stoppen van de zwemlessen bij Zwemclub ABC en de zwemveiligheid die hiermee in het geding komt.'

'Gemeente kan niks doen'

Toch heeft Raat een moeilijke boodschap voor de ouders: "De gemeente Amstelveen heeft Special Sports dringend opgeroepen Zwemclub ABC te behouden als aanbieder van zwemlessen. Hier is geen gehoor aan gegeven, dat vinden wij jammer. Meer kunnen wij als gemeente niet doen."

Om het tekort aan zwemwater op te lossen laat Amstelveen gemeentebad De Meerkamp uitbreiden voor een bedrag van 20 miljoen euro. Dat bad moet medio 2025 klaar zijn. "Daar heeft u helaas op dit moment niks aan", geeft de wethouder toe aan de ouders. "Wij doen met man en macht alles wat we kunnen om zwemlessen aan te kunnen blijven bieden", belooft hij hen. Op dit moment is de wachttijd bij De Meerkamp ongeveer een jaar.

De gemeente adviseert de ouders om toch nog eens bij Special Sports aan te kloppen en de nieuwe exploitant te vertellen wat voor gevolgen het stoppen van de zwemlessen voor hun kinderen heeft. 

De ouders en zwemschool doen vanavond om 19.00 uur hun verhaal bij de gemeenteraad.

NH heeft Special Sports herhaaldelijk om een reactie gevraagd, maar die niet ontvangen.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]