Ga naar Content
Een beschadigde verkeersboom hangt aan een brug met een bord dat een maximale voertuighoogte van 4,0 meter aangeeft.
Alkmaar

Alsnog hoogteportalen bij beruchte 'botsbrug' Heerhugowaard

12 april 2024, 17.14 uur · Aangepast 12 april 2024, 20.02 uur
Door: NH/Streekstad Centraal · Foto: Inter Visual Studio

De spoorbrug over de N242 bij Heerhugowaard wordt met enige regelmaat aangereden door chauffeurs met een te hoge lading. Vorige week was het voor de zoveelste keer raak toen een kraan te hoog bleek. Om die botsingen te voorkomen komen er hoogteportalen voor de 'botsbrug'. Iets waar al langer onderzoek naar werd gedaan.

Kraanwagen tegen spoorbrug - Foto: Inter Visual Studio

Een vrachtwagen met oplegger vervoerde vorige week woensdag een hijskraan die hoger bleek dan de op de brug aangegeven doorrijhoogte van 4 meter. Een enorme ravage was het gevolg: de N242 was lange tijd versperd, treinverkeer lag plat en de schade was flink.

Na meerdere aanrijdingen besloten de provincie en ProRail in 2021 al om hoogteportalen aan weerszijden van de spoorbrug te plaatsen. De portalen, met een rood-witte balk of kettingen, zijn net iets lager dan de onderdoorgang van een brug of tunnel.

Een bekend voorbeeld zijn de hoogteportalen bij de Velsertunnel in de A22. Wie de balk of de kettingen aantikt, heeft dan nog tijd om te stoppen voor het écht mis gaat. Maar ze kwamen er niet, omdat er naast de weg te weinig ruimte was.

Tekst gaat verder onder foto.

Foto: Inter Visual Studio

Na nieuwe botsingen, onder andere met een kermisattractie en een klokkenspel, zei de provincie in mei 2023 dat die hoogtemeters er misschien toch zouden komen. Dat blijkt nu toch echt te gaan gebeuren, meldt mediapartner Streekstad Centraal. Het is nog niet bekend wanneer en waar de hoogteportalen worden neergezet.

De octopus die met zijn hoofd het spoorviaduct ramde - Foto: Foto: Twitter @WIS_Albert

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]