Ga naar Content

Kamerlid geschrokken van gesloten huisartsenpraktijk: "We moeten van dat commerciële af"

De plotselinge sluiting van de huisartsenpraktijk van Co-Med in Anna Paulowna baart Tweede Kamerlid Harmen Krul (CDA) grote zorgen. Hij heeft een reeks vragen gesteld aan Conny Helder, de demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het probleem. Hij wil dat zij meer de regie pakt in dit probleem.

Foto: NH Media

"Ik ben echt heel erg geschrokken. Ik heb ook heel veel berichten gehad van mensen uit Anna Paulowna. Van de één op de andere dag is er een huisartsenpraktijk dicht gegaan. Die is nu al vier weken dicht en mensen weten helemaal niks. Je moet gewoon goede zorg hebben. Mensen hebben recht op toegang tot zorg. En dat gaat hier al te lang mis en daarom is het tijd om aan de bel te trekken", vertelt Krul bij het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag.

Krul zit voor het CDA in het parlement, maar komt uit Den Helder en kent de regio goed. "Mensen in Anna Paulowna zijn het zat. Het is al heel lang onrustig als het gaat om de huisartsenzorg. Mensen geven ook aan: een huisarts moet mijn dossier kennen. Die moet weten wie ik ben. Daar moet ik een band mee kunnen opbouwen. En ik heb begrepen dat mensen dat al heel lang niet meer hebben."

"Mensen zijn geen mensen meer, maar iets om aan te verdienen"

Harmen Krul, CDA-kamerlid

De vragen van Krul komen niet helemaal uit de lucht vallen. Het bedrijf Co-med dat de praktijk in Anna Paulowna runt, is vaker in opspraak geweest. "Deze club staat al langer bij ons op de radar. Het is een commerciële club die heel veel huisartspraktijken in Nederland opkoopt. Maar er loopt een onderzoek naar omdat ze niet altijd aan alles voldoen. Ik vind het heel vreemd dat ze ondertussen door kunnen gaan. Ik wil dat de minister daar veel meer bovenop gaat zitten."

Volgens Krul is Anna Paulowna een duidelijk voorbeeld van hoe het niet moet. Het probleem is groot, maar staat niet op zichzelf, vindt hij. "We zijn steeds meer aan het vercommercialiseren. Geld wordt steeds belangrijker in de zorg. Mensen zijn geen mensen meer maar iets om aan te verdienen. We moeten van dat commerciële af. Zeker in gemeenten als Hollands Kroon en dorpen zoals Anna Paulowna is zorg voor elkaar zo belangrijk."

Oplossing

Volgens Co-med wordt er hard gewerkt aan een oplossing en er zou ook al een nieuwe huisarts zijn aangetrokken. Voorlopig zijn mensen welkom bij de praktijk in Breezand, maar die in Anna Paulowna zou op de korte termijn ook weer open gaan. 

"Weer een nieuwe huisarts is juist datgene waar mensen over vielen. Maar binnenkort open? Het gaat om zorg. Mensen die klachten hebben willen geholpen worden. Die willen niet 'binnenkort' horen, maar volgende week of in ieder geval een datum. Nou, daar wil ik echt duidelijkheid in hebben."

In 2022 maakte NH al een documentaire over de huisartsenproblematiek in de Kop van Noord-Holland, waarin ook zorgorganisatie Co-Med uitgebreid aan bod komt.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]