Opnieuw pijnlijke avond voor AZ dat in Eindhoven kansloos verliest van PSV

Op papier was PSV - AZ een topper, maar op het veld was daar weinig van te zien. De Alkmaarders waren vrijwel de gehele wedstrijd kansloos tegen de aanstaande landskampioen die vanavond met 5-1 won. Het was de tweede keer binnen vier dagen dat AZ vijf tegengoals incasseerde. Woensdag blies Heracles Almelo AZ met 5-0 van het veld.

Luuk de Jong (r) aan de bal. Mijnans (16) en Belic (14) kijken toe - Foto: Pro Shots/Peter van Gogh

De wedstrijd begon spectaculair met kansen voor PSV, maar ook eentje voor AZ. Jerdy Schouten leed slordig balverlies  en via Ruben van Bommel kwam de bal bij Vangelis Pavlidis. De Griek kreeg de bal langs PSV-doelman Benítez, maar raakte de paal.

PSV-aanvaller Bakayoko had daarvoor ook al een grote kans om zeep geholpen. Maar toen de Belg in de negende minuut voor de tweede keer in stelling werd gebracht, was het raak. Op aangeven van Tillman liet Bakayoko AZ-keeper Matthew Ryan van dichtbij kansloos: 1-0.

Tekst gaat verder onder de foto.

Bakayoko viert zijn goal tegen AZ met Tillman - Foto: Pro Shots/Peter van Gogh

De Jong nadert Pavlidis

AZ had het bijzonder lastig. Keeper Matthew Ryan, een aantal keer knap reddend voor AZ, kon niet voorkomen dat Luuk de Jong na 23 minuten de voorsprong van PSV verdubbelde: 2-0.

Na het tweede doelpunt nam PSV wat gas terug, maar af en toe lieten de PSV'ers zien waarom ze koploper zijn van de eredivisie. De ploeg van trainer Peter Bosz voetbalde kinderlijk eenvoudig onder de druk van AZ uit. Doelpunten vielen er niet meer in de eerste helft al was Pavlidis nog één keer gevaarlijk. De spits schudde in de 41e minuut een aantal PSV-spelers van zich af en dwong keeper Benitez tot een redding.

Tekst gaat verder onder foto.

Het moment van de 2-0: Luuk de Jong schiet raak - Foto: Broer van den Boom/Orange Pictures

Ook na de rust kende PSV een kick-start. Waar de thuisploeg in het eerste bedrijf negen minuten nodig hadden om te scoren, was het in de tweede helft na acht minuten raak. Joey Veerman stuurde met een schitterende steekpass Jordan Teze weg, die op zijn beurt De Jong in staat stelde te scoren. Het was de 24e treffer van dit seizoen voor de spits, die daarmee op gelijke hoogte kwam met Pavlidis.

Pavlidis redt eer

Na de 3-0 rechtte AZ enigszins de rug. Benitez wist een doelpoging van Kristijan Belić nog te keren, maar Pavlidis reageerde adequaat en deed zo in de 58e minuut wat terug: 3-1. Daarmee had hij de leiding in het topscorersklassement weer alleen in handen.

AZ kende een betere fase en kreeg wat meer ruimte om te voetballen, terwijl PSV de touwtjes liet vieren. Sven Mijnans schoot enkele minuten na de treffer van Pavlidis weer raak, maar bleek vanuit buitenspelpositie vertrokken te zijn, waardoor het doelpunt werd afgekeurd. Diezelfde Mijnans mocht even later niet mopperen dat hij voor een tackle op Ramalho geel kreeg waar scheidsrechter Dennis Higler ook de rode kaart had kunnen trekken.

Goal Veerman

Na een aantal wissels pakte PSV het initiatief terug en bouwde de thuisploeg de score verder uit. Joey Veerman schoot van buiten het strafschopgebied bekeken raak en PSV-debutant Jesper Uneken zorgde voor het slotakkoord door de 5-1 te maken. PSV vergroot de voorsprong op Feyenoord tot twaalf punten. De Rotterdammers spelen morgen tegen Ajax. AZ heeft een marge van zeven punten op de Amsterdammers.

Joey Veerman heeft zojuist de 4-1 gemaakt tegen AZ - Foto: Pro Shots/Toin Damen

Komende zaterdag speelt AZ thuis tegen RKC Waalwijk. Belic is door zijn gele kaart van vanavond geschorst.

Opstelling AZ:  Ryan; Sugawara (Kasius/79), Goes, Bazoer (Dekker/71), Møller Wolfe; Belic (Dantas/79), Clasie, De Wit; Mijnans (Sadiq/79), Van Bommel (Poku/68), Pavlidis