Grootste nederlaag in zes jaar voor zwalkend AZ tegen Heracles Almelo

Na een prima serie van drie gewonnen duels beleefde AZ in Almelo een complete off-day. Met maar liefst 5-0 verloren de Alkmaarders van Heracles. Door de grootste nederlaag sinds oktober 2018 (5-0 tegen Ajax) doet AZ slechte zaken als het gaat om plek drie.

AZ verliest in Almelo - Foto: PRO SHOTS / Ron Jonker

Wat voorzichtig begonnen Heracles en AZ aan dit midweekse duel. Het tempo lag laag en veel kansen vielen er niet te noteren in de openingsfase. Alleen Kristijan Belić kreeg een zeer riante mogelijkheid op de eerste treffer van de wedstrijd. De Servische middenvelder miste echte vanaf een meter of tien voor het Almelose doel.

1-0

De eerste kans voor de thuisploeg betekende ook gelijk een goal. Na zo'n twintig minuten was Brian de Keersmaecker het eindstation van een prima aanval over meerdere schijven. Een afdraaiende bal in de linkerbovenhoek van De Keersmaecker maakte AZ-doelman Mathew Ryan kansloos: 1-0.

Tekst loopt door onder de foto.

AZ-doelman Mathew Ryan kiest verkeerde hoek - Foto: PRO SHOTS / Ron Jonker

Rond het half uur kreeg AZ wat kansjes via Myron van Brederode. De linksbuiten, die de voorkeur kreeg boven Ruben van Bommel, handelde echter te langzaam. De nummer vier van de eredivisie liet zich sowieso van zijn mindere kant zien voor rust. Woorden als 'pover' en 'plichtmatig' pasten op het Alkmaarse spelbeeld.

Penalty's

Vervolgens werd het leed voor AZ nog groter. In een tijdsbestek van een twee minuten kregen de Alkmaarders twee strafschoppen tegen. Eerst veroorzaakte Riechedly Bazoer met een sliding een penalty en even later greep Belić zeer ongecontroleerd in. Jizz Hornkamp uit De Rijp bleef ijzig kalm en benutte beide buitenkansjes: 3-0.

Tekst loopt verder onder de tweet.

Twee nieuwe gezichten aan het begin van de tweede helft bij AZ. Martens was duidelijk niet tevreden over Wouter Goes en Belić. Het duo bleef achter in de kleedkamer en Jayden Addai en Ruben van Bommel moesten zorgen voor de aanvallende impulsen. Het tegengestelde was echter waar, want de thuisploeg kreeg via Sem Scheperman en Hornkamp grote kansen.

Einde reeks

In het laatste half uur kwam AZ wel wat dichter in de buurt van het Almelose doel, maar het bleef bij wat ongevaarlijke schoten van afstand. Het was Heracles dat de vreugde in Almelo nog meer vergrootte. Invaller Mohamed Sankoh scoorde in de slotfase tweemaal. Daarmee kwam er een einde aan een reeks van zeven ongeslagen wedstrijden op rij voor de ploeg van Martens.

Dit weekend gaat AZ op bezoek in Eindhoven bij koploper PSV. Het duel begint zaterdag om 18.45 uur. NH Sport is hierbij aanwezig en doet verslag via de site en online kanalen en spreekt met de hoofdpersonen na afloop.

Opstelling AZ: Ryan; Sugawara, Goes (Van Bommel/46), Bazoer (Penetra/64), Møller Wolfe; Clasie (M. De Wit/64), Belić (Addai/46), D. De Wit; Van Brederode (Poku/82), Pavlidis, Mijnans