Ga naar Content

8-jarige Kateryna schittert na acht weken dwarsfluitles in volle concertzaal

Acht weken geleden had de 8-jarige Kateryna nog nooit een dwarsfluit vastgehouden. Toch staat ze komende zondag voor een volle zaal te spelen. De leerlinge van basisschool De Otterkolken neemt deel aan het project 'Muziek voor ieder Kind'. Kateryna en haar klasgenoten leerden noten lezen, muziek maken en vooral goed luisteren. Het resultaat van hun inspanningen presenteren ze zondag.

De achtjarige Kateryna is een natuurtalent. - Foto: NH Media

Het project 'Muziek voor ieder kind' is een initiatief van het Cultuurhuis Heemskerk. Op deelnemende basisscholen krijgen kinderen op een speelse manier les om zo kennis te maken met muziek. Aan het eind van het traject treden ze met een koor, orkest en dirigent op voor familie en vrienden. 

Les op school

Mark van der Jagt van het cultuurhuis is dolenthousiast over het project. "Ieder kind heeft het recht om muziek te maken. Met dit project kunnen kinderen, ongeacht wat de portemonnee van hun ouders is, naar muziekles."

Het project bestaat al een aantal jaar in Heemskerk, vertelt Van der Jagt. "Leerlingen van deelnemende basisscholen krijgen eerst drie weken Algemene Muzikale Vorming. Daarna kiezen ze een blaasinstrument en krijgen ze acht weken les, waarbij ze toewerken naar het slotconcert."

"Leerlingen die verder willen, kunnen deelnemen aan het leerorkest, waar ze een jaar lang wekelijks les krijgen, gefinancierd uit een subsidiepot. Als ze daarna nog door willen, kunnen ze via het Jeugdfonds Sport- en Cultuur blijven deelnemen, voor het geval de financiële middelen ontbreken."

"Ze trainen hun cognitieve vermogens, leren luisteren, samen spelen, werken binnen regels en het bevordert de concentratie"

Mark van der Jagt, Cultuurhuis Heemskerk

Goed voor ontwikkeling

Van der Jagt benadrukt dat het belangrijk is om kinderen de kans te geven muziek te maken. "Ze halen er zoveel plezier uit. Daarnaast leren ze niet alleen muziek spelen, maar ontwikkelen ze zich ook op andere gebieden. Ze trainen hun cognitieve vermogens, leren luisteren, samen spelen, werken binnen regels en het bevordert de concentratie."

Toch neemt het aantal kinderen dat muziekles volgt af. "Vroeger was er een gemeentelijke muziekschool, maar daar is flink op bezuinigd. Voor sommigen is het daardoor onbetaalbaar geworden. Daarnaast zijn er tegenwoordig talloze naschoolse activiteiten, waardoor kinderen geen tijd meer hebben voor muziekles."

Verknocht aan de dwarsfluit

Via het project komen ze toch in aanraking met muziek, en dat werpt zijn vruchten af. De 8-jarige Kateryna van basisschool De Otterkolken is al snel verknocht geraakt aan de dwarsfluit en zet de lessen na afloop van het project voort. "Ik vind het heel leuk om met een orkest te spelen. Een dwarsfluit alleen klinkt een beetje saai, maar met andere instrumenten klinkt het veel leuker."

"Bij de andere blaasinstrumenten moest je een 'bromvlieg-geluid' maken, en dat vond ik moeilijk"

Kateryna, dwarsfluitspeelster

En dat gevoel om 'met z'n allen' iets neer te zetten is volgens Kateryna heel speciaal. Toch is haar liefde voor de dwarsfluit ontstaan vanuit een praktische reden: "Ik heb gekeken wat het makkelijkst was en dat was de dwarsfluit. Bij de andere blaasinstrumenten moest je een 'bromvlieggeluid' maken, dat vond ik moeilijk."

"Daarnaast heb ik op school al blokfluitles gehad en dit lijkt er een beetje op, dus heb ik al een beetje ervaring."

Kateryna is thuis 'volle bak' aan het repeteren voor het optreden van komende zondag, en daar is ze stiekem best een beetje zenuwachtig voor. "We spelen met een orkest, een koor en een dirigent. Ik hoop maar dat we goed weten wanneer we moeten beginnen met spelen."

Slotconcert

Wie geïnteresseerd is, kan het concert bijwonen. De leerlingen van De Otterkolken, De Marel, het St. Caecilia Nova concert en popkoor Let's Sing geven zondag van 16:00 tot 16:45 uur een concert in de Morgensterkerk aan de Vrijburglaan 2 in Heemskerk. De deuren gaan open om 15:30 uur. Iedereen is welkom, de entree is gratis.

Lees ook

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]