Ga naar Content

Bollentelers zijn beschuldigingen zat en willen milieugroep aanpakken

De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) overweegt juridische stappen tegen milieugroep MOB. De branchevereniging vindt het oneerlijk dat MOB de vondst van het giftige dinoterb in verband brengt met de bloementeeltsector. 

Uit de archieven: bollen gaan de grond in - Foto: Matthijs Gemmink/NH Media

Dat laat KAVB-voorzitter Jaap Bond in reactie aan NH weten. Na enkele recente publicaties van milieugroep Mobilisation for the Environment (MOB) over in Noord-Holland aangetroffen verboden gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater, is de maat vol bij de branchevereniging voor de bloementeeltsector. "Onze juristen zijn het bewijsmateriaal bij elkaar aan het zoeken om te kijken of we ze voor smaad en laster kunnen aanklagen", zegt hij daarover. "Ik denk dat er voldoende bewijsmateriaal is."

Eerder dit jaar meldde MOB al dat de verboden onkruidverdelger dinoterb op meerdere plekken in de provincie is gemeten. Eerst alleen in de West-Friese polder De Drieban bij Venhuizen, later bleek ook dat het Natura 2000-gebied Zwanenwater bij Callantsoog is vervuild. En eerder deze week meldde de milieugroep op basis van openbare meetgegevens dat er in 2022 ook fenchloorfos in het Zwanenwater is aangetroffen. Dat is een giftig en verboden bestrijdingsmiddel, dat wordt ingezet tegen insectenplagen.

"Dinoterb is helemaal niet interessant voor ons. Er zijn veel betere en duurzamere alternatieven"

KAVB-voorzitter Jaap Bond

MOB denkt dat de illegale middelen afkomstig zijn van de bloementeeltsector. Maar volgens Bond zijn deze middelen nooit gebruikt door de sector. Sindsdien staat de telefoon roodgloeiend, vertelt hij. "Om de sector op voorhand aan te wijzigen als schuldige, dat is gewoon niet eerlijk. We zouden willen zeggen: wacht het onderzoek eerst af."

Mocht achteraf toch blijken dat bollentelers zich schuldig hebben gemaakt aan bijvoorbeeld dinoterb, dan grijpt de branchevereniging keihard in, benadrukt Bond. "Als dat zo is, dan moeten we diep door het stof gaan en moet er gehandhaafd worden. Wij nemen het zeer hoog op als iemand het verpest voor onze collega's."

Tekst gaat verder onder de foto.

Jaap Bond - Foto: website van CDA Edam-Volendam

Woensdagavond sprak Bond namens de bloementeeltsector in bij een vergadering van het waterschap in Heerhugowaard. Daar betoogde hij nog eens dat de schuld onterecht bij de bollentelers wordt neergelegd: "Het is nooit gebruikt en aan de sector geleverd", zei hij toen tijdens een inspraakmoment. "Het is helemaal niet interessant voor ons, er zijn veel betere en duurzamere alternatieven. Dus ik weet echt niet waar het vandaan komt." 

Volgens het waterschap is onbekend hoe, waarom en wanneer de giftige stof in het oppervlaktewater terecht is gekomen. Het brononderzoek is inmiddels ingesteld, dat ongeveer een halfjaar gaat duren, zei portefeuillehouder Jos Beemsterboer (BBB).

"De KAVB doet een 'how can I make this about me', maar de insteek van MOB was het waterschap ter verantwoording roepen"

Jantine Leeflang, milieugroep MOB

Jantine Leeflang van MOB reageert op de uitspraken van de KAVB. "Intimidatie werkt misschien in Brussel en bij de Nederlandse overheid, maar niet bij MOB. Het niveau van begrijpend lezen daalt in Nederland, en deze reactie van de KAVB is daar een voorbeeld van. De KAVB doet een 'how can I make this about me', maar de insteek van MOB was het waterschap ter verantwoording roepen", zegt zij. 

Wel is ze bereid om met Bond rond de tafel te gaan zitten. "Hij geeft aan dat er vier telers de afgelopen jaren bij de KAVB geroyeerd zijn in verband met rotzooien. Dan hebben we toch een gemeenschappelijk doel; het terugdringen van illegaal gebruik, door wie dan ook."

De KAVB verwacht volgende week te weten of ze aangifte gaan doen tegen de milieugroep. 

Op twaalf plekken in Noord-Holland is de stof boven de toegestane norm gemeten

De giftige stop dinoterb is in 2022 op twaalf plekken in Noord-Holland boven de norm gemeten in het oppervlaktewater. Dat meldt het waterschap, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in jargon, dat eigen meetgegevens uit dat jaar heeft geverifieerd en geanalyseerd in hun laboratorium.

In het Natura 2000-gebied Zwanenwater bij Callantsoog was volgens het waterschap in september 2022 sprake van een eenmalige verhoogde meting, maar over het hele jaar toetste het natuurgebied volgens het waterschap niet boven de norm.

Maar bij het poldergemaal De Drieban bij Venhuizen bijvoorbeeld wel, aldus het waterschap. En ook onder meer op Texel, en bij Hoorn, Assendelft, Beverwijk, t Zand en Petten werd de stof boven de norm gemeten.

Lees ook