Ga naar Content

BBB-leider verdedigt bloementeeltsector tegen beschuldigingen gebruik dinoterb

Volgens Caroline van der Plas (BBB) wordt de bloementeeltsector ten onrechte beschuldigd van het gebruik van het verboden bestrijdingsmiddel dinoterb. Dat zei ze tijdens een werkbezoek aan de Spierdijker tulpenteler Arjan Smit. Op verschillende plekken in Noord-Holland zijn verhoogde concentraties van het giftige middel aangetroffen, wat tot grote zorgen leidde.

BBB bezoekt tulpenteler Arjan Smit uit Spierdijk, ook over Dinoterb - NH Nieuws

Het werkbezoek van BBB aan tulpenteler Arjan Smit uit Spierdijk stond al langer gepland. Van alle afdelingen van de partij waren vertegenwoordigers aanwezig. Al snel ging het over dinoterb. Het middel dat door milieugroep Mobilisation for the Environment (MOB) op meerdere plekken in het water werd aangetroffen. 

Onder meer in natuurgebied het Zwanenwater bij Callantsoog, het water bij de Westelijke Randweg in Beverwijk, langs de Westerduinweg in Petten en bij poldergemaal De Drieban in Venhuizen. Opvallend omdat de onkruidverdelger al sinds 1998 verboden is in Nederland.

'Dinoterb is nooit gebruikt door bloementeeltsector'

Al snel rees het vermoeden dat de bloementeeltsector het middel illegaal zou gebruiken. Maar dat is onzin zegt de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en ook tulpenteler Arjan Smit. "Ik ben ruim 35 jaar teler en kan mij dit middel niet heugen. En bij navraag is gebleken dat het in de sector nooit is gebruikt. Dit is weer een voorbeeld van: waar komt dit vandaan?"

Lees ook

'Sierteelt gifspuiters noemen is niet eerlijk'

Er is veel irritatie over de beschuldigingen. Ook bij BBB-leider Van der Plas. "Als je ziet hoeveel inspanning telers leveren om duurzamer te werken, maar je wordt telkens neergezet als gifspuiter. Dat is gewoon niet eerlijk en een valse frame." 

Ze wijst ook naar de politiek. "Die nemen dit mee in debatten. En ze weten hoe duurzaam telers als Arjan werken, maar toch zeggen ze het tegenovergestelde." In de provincie stelden GroenLinks en de PvdA gezamenlijk vragen over de dinoterb-metingen. De Partij voor de Dieren en SP deden hetzelfde.

GroenLinks bezoekt biologische teler

Vandaag brachten leden van GroenLinks in Noord-Holland een bezoek aan biologische teler Huibert Biologische Bollen. 'Nu gebruikt de traditionele sierteeltsector nog veel beschermingsmiddelen. Maar het kan ook anders. Het kweken van bollen op een manier die rekening houdt met water en natuur is ons inziens de enige manier waarop we deze sector toekomstbestendig kunnen maken', valt te lezen in een bericht van GroenLinks.

Ook biologische fruitteler René van der Aarde uit Hem sprak zich deze week uit. Hij noemde de verhoogde concentratie dinoterb in het water 'waanzin'. Hij vindt dat de bollenbedrijven in de regio moeten worden onderzocht door waterbeheerder Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. 

Lees ook

Lekkende oude vuilstorten als oorzaak?

Jaap Bond, voorzitter van sierteelt branchevereniging KAVB, riep al op tot diepgravend onderzoek naar de oorzaak. Want als de bollentelers niet verantwoordelijk zijn, waardoor komt dinoterb dan wel in het water? Tijdens het werkbezoek wordt gewezen naar oude vuilstorten. "Omdat het daar bijvoorbeeld ooit is op gegooid. En nu komt het naar buiten", stelt Van der Plas. 

Onzin, stelde Jantine Leeflang van MOB eerder al. Omdat er nu meer gif in het water zit dan in 2017, is het volgens de milieuorganisatie onmogelijk dat het gif door historisch gebruik alsnog in het water terecht is gekomen. 

Steeds duurzamer telen

Tulpenteler Arjan Smit, vindt het belangrijk om zijn verhaal te vertellen. "Mensen hebben vaak geen idee wat we hier doen. We zijn zo goed als energieneutraal in de kas, water wordt hergebruikt en we gebruiken hier geen bestrijdingsmiddelen. Buiten hebben we nog wel bestrijdingsmiddelen nodig. Maar we vergroenen liever vandaag nog dan morgen. Dus we hopen dat andere partijen ook bij ons langs willen komen om met ons in gesprek te gaan."

Wat BBB betreft moet de sector veel meer gekoesterd worden. "In Europa wordt met bewondering en zelfs jaloezie gekeken naar wat we hier doen", vertelt Sander Smit, beoogd lijsttrekker voor BBB bij de Europese Verkiezingen op 6 juni. "Als deze bedrijven weggaan, dan gaan ze naar het buitenland. Want mensen blijven bloemen kopen. Maar dan komt het uit landen waar veel minder strenge regels zijn dan hier. Dat moeten we niet willen." 

Lees ook