De verboden onkruidverdelger dinoterb is op nog veel meer plekken in de provincie in het water aangetroffen. In onder meer het Zwanenwater bij Callantsoog, het water bij de Westelijke Randweg in Beverwijk en langs de Westerduinweg in Petten zijn bij metingen in 2022 veel te hoge concentraties van de stof aangetroffen. Dat blijkt uit onderzoek van milieugroep Mobilisation for the Environment (MOB).
Dinoterb, dat als onkruidbestrijder op de markt kwam, is al sinds 1998 verboden in de Europese Unie. Het middel tast niet alleen de waterkwaliteit en het ecologisch evenwicht aan, maar is bovendien ook kankerverwekkend.
Eind februari sloeg MOB ook al alarm over de hoge concentraties dinoterb in polder De Drieban bij Venhuizen, een ander bollengebied in de provincie.
'Gezondheid burgers onvoldoende beschermd'
De milieugroep maakt zich extra zorgen nu de stof ook is aangetroffen in Natura 2000-gebied het Zwanenwater bij Callantsoog: "Dit gebied is een druk bezocht gebied. Vele toeristen, maar ook dagjesmensen brengen tijd door in deze omgeving en zijn mogelijk blootgesteld geweest aan dinoterb via de lucht", aldus MOB.
De milieugroep stelt dat de gezondheid onvoldoende wordt beschermd: "De passieve houding van het bevoegd gezag is onverantwoord en brengt de gezondheid van burgers in gevaar."
Milieugroep eist actie
De gemeten waarden van dinoterb in het Zwanenwater zijn volgens MOB "waarschijnlijk het topje van de ijsberg".
"Er is geen garantie dat er geen andere gebieden zijn waar illegale middelen worden gebruikt met onopgemerkte gevolgen voor de volksgezondheid. Ook worden watermonsters niet op alle verboden middelen onderzocht", schrijven ze.
De milieugroep eist dat het hoogheemraadschap, die verantwoordelijk is voor de waterkwaliteit in dat gebied, actie onderneemt. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die moet controleren op het gebruik van illegale bestrijdingsmiddelen in de landbouw, en de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland zijn aangeschreven.