Ga naar Content

Dierenliefde van Anna Paulowna tot Afrika: "Het is zo mooi bij deze prachtige dieren"

Ooit begon het verhaal voor Dierenpark Hoenderdaell en Stichting Leeuw in Anna Paulowna met een bescheiden vogelverblijf. Inmiddels komen er honderdduizenden bezoekers naar het park en reikt de opvang van leeuwen en tijgers tot in Zuid-Afrika. Met als laatste voorbeeld de verhuizing van leeuwen Remy en Luna. 

Dierenliefde van Anna Paulowna tot Afrika: "Er gaat nog veel meer gebeuren" - NH Nieuws

"Het is onwerkelijk. Toen we dit begonnen dachten we, we doen dit voor de dieren. Die zijn niet altijd even zichtbaar. En als alles zichzelf een beetje bedruipt dan zou dat mooi zijn. Maar het heeft een gigantische vlucht genomen. Ik denk dat er dit jaar rond de 300.000 bezoekers rondlopen. Wie had dat ooit durven dromen", zegt directeur Robert Kruijff.

Het verhaal begon in 1992, toen de familie Kruijff het stuk land kocht van een boer. "We wilden er toen een natuurgebied van maken. Maar de gemeente kwam rond 2004 met het verzoek om er een landgoed van te maken, zodat andere mensen er ook van konden genieten. Toen is langzaam het idee van een dierenpark ontstaan."

Tekst gaat verder onder de foto

Robert Kruijff - Foto: NH Media

In 2011 kwam de volgende stap, de oprichting van Stichting Leeuw. "Ik weet nog de eerste keer dat er dieren kwamen. Dat was een onwerkelijk gevoel. Ik woon hier naast, hè. En dan zie je ineens van die grote katten door je achtertuin lopen. Elke dag als je ze ziet, het is gewoon indrukwekkend. Geweldig om te zien", zegt Robert Kruijff.

Inmiddels is de organisatie enorm gegroeid.  Er lopen inmiddels 150 vrijwilligers rond op het terrein. Bianca is één van hen, zij werkt bij de grote katachtigen. Zij had het geluk om dierenverzorger Shoshanna Pijnenburg te mogen ondersteunen tijdens de verhuizing van Remy en Luna naar The Lions Foundation in Zuid-Afrika. "Als ik dit werk tot mijn 100ste mag doen dan doe ik dat met enorm veel liefde", vertelt ze bij de opvang in Schrikkloof.

Dierenliefde

De dierenliefde zit er bij haar diep in. "Ik ben thuis opgegroeid met dieren, we hadden kleinvee. En ik heb altijd al een fascinatie gehad voor katachtigen, altijd al. De eerste keer dat ik bij Stichting Leeuw op bezoek kwam, dacht ik: 'Wauw als je dit werk toch mag doen.' En toen ik zag dat ze mensen zochten, heb ik meteen gemaild. Het is zo mooi om te doen, om zo dicht bij deze prachtige dieren te zijn."

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: NH Media

Met de aanschaf van een ander dierenpark tegenover de opvang in Zuid-Afrika is een volgende stap gezet in het redden en verzorgen van dieren. Er moet een opvang komen voor lokale dieren. Samen met The Lions Foundation worden niet alleen de verblijven van de dieren opgeknapt. Er komt ook plek voor vrijwilligers die willen helpen.

"Dit was een fokkerij voor onder andere 21 soort roofdieren. Die werden gefokt voor de verkoop of voor de jacht. We zijn heel blij dat we dat hebben kunnen stoppen. We zijn nu bezig met het opknappen van de faciliteiten. We kunnen de kooien ombouwen tot verblijven waar de dieren meer ruimte krijgen. Ik denk dat we over een dikke maand klaar zijn om de eerste vrijwilligers te kunnen verwelkomen", legt Albert le Roux uit. Hij runt The Lions Foundation, de zusterorganisatie van Stichting Leeuw.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: NH Media

Tijgers

Het werk lijkt nooit stil te liggen. Ook in Anna Paulowna zelf wordt er verder gebouwd. "Er komt nog veel meer aan. We gaan de verblijven bij Stichting Leeuw onder handen nemen. Die worden vernieuwd", legt Robert Kruijff uit, "En er komt nog meer nieuws, maar dat kan ik nog niet naar buiten brengen. Nou ja, we gaan proberen om ergens op de wereld ruimte te maken om tijgers op te vangen. Het werk staat nooit stil hier."

Deze productie is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting Leeuw.

Lees ook