Ga naar Content

Kijk mee: Leeuwen Remy en Luna aangekomen in hun nieuwe thuisland Zuid-Afrika

Het is even een overgang maar vanaf nu kunnen de leeuwen Remy en Luna in het hoge gras genieten van de Afrikaanse zon. Na een lange reis werden de dieren gisteren in hun nieuwe verblijf losgelaten. Ze hadden beiden een moeilijke start van hun leven: Remy werd gevonden in een kooitje in een Utrechts weiland en Luna in een hotel in Slowakije. Nu wacht hun een nieuw avontuur.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

"Heel bijzonder en opgelucht dat ze hun krat uit zijn. Dat ze het goed maken en er goed uitzien. En nu krijgen ze de rust om even te wennen en bij te komen van die lange reis", vertelt dierenverzorger Shoshana Pijnenburg in Schrikkloof, een natuurreservaat in Zuid-Afrika. Zij zag Remy als welpje binnenkomen in Anna Paulowna, nu is ze mee om de inmiddels grote leeuw een nieuw leven te geven bij zusterorganisatie The Lions Foundation.

"Het ging goed. Ze waren heel rustig de hele reis. Het duurde even voor ze hun kist durfden uit te komen maar uiteindelijk ging het prima." Remy mag dan een grote, stoere leeuw geworden zijn, maar zijn maatje Luna doet absoluut niet voor hem onder. Sterker nog, zij was juist de eerste die de eerste stap durfde te nemen op Zuid-Afrikaanse bodem.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH Media

"In het wild zijn het de leeuwinnen die op jacht gaan. Ze zijn dan ook vaak moediger dan de mannen. Dat zag je hier ook gebeuren", zegt Albert le Roux, directeur van de opvang in Schrikkloof. De dieren blijven eerst een paar dagen in een kleinere ruimte waar ook een klein gebouwtje bij staat met twee toegangsdeuren.

Voedsel

"We willen ze leren dat ze hun voedsel in de voedselkamer krijgen. Ze krijgen apart van elkaar eten. Dan kunnen we ze goed in de gaten houden. We willen nu eerst dat ze even kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving." Als dat gebeurd is krijgen de leeuwen samen een groter gebied van anderhalve hectare om doorheen te sluipen.

Shoshana Pijnenburg was nog vrijwilliger toen Remy binnenkwam op de opvang in Anna Paulowna. Ze kent hem dus al jaren. Inmiddels is ze dierenverzorger bij de stichting. Ze heeft nu nog even tijd om goed te kijken hoe het met de nieuwe bewoners van Afrika gaat. "Ja, prachtig en heel uniek. Hier doe je het voor."

NH volgt de reis van Remy en Luna op de voet. Ook in Zuid-Afrika laten we zien waar de leeuwen terechtkomen. Deze producties komen tot stand in samenwerking met Stichting Leeuw.

Lees ook