Ga naar Content

Nog nooit ging de bollentuin in Limmen zo vroeg in het jaar al open

De 4.500 verschillende soorten bolgewassen in de Hortus Bulborum in Limmen zijn langzaam maar zeker aan het bloeien. Dat is eerder dan normaal, volgens de vrijwilligers door klimaatverandering. De oudste bollentuin van Nederland gaat al morgen open en is dan wekenlang te bezoeken.

Bollentuin in Limmen - NH Nieuws

Normaalgesproken gaat de bollentuin rond 6 april open, maar al jaren kan dat eerder. "Door de zachte winters en vroege voorjaren, gaan we met die datum steeds flexibeler om", vertelt vrijwilliger Max Nuyens. "Dat komt door klimaatverandering. Ik heb het hier nog niet eerder zo vroeg in bloei zien staan."

De Hortus Bulborum opent morgen dus al de deuren en is dan tot en met halverwege mei toegankelijk voor het grote publiek. "Er is nu al genoeg bloemenpracht te zien. De narcissen en krokussen bloeien volop. Maar ook een aantal vroege tulpensoorten, zoals onze trots de Duc van Tol-tulp. Dat is de oudste tulp die we hebben, uit 1595."

Nieuwe vrijwilligers gezocht

Tientallen vrijwilligers zijn er dag in dag uit druk mee: het op orde brengen van de Hortus Bulborum. En er wordt naarstig naar nieuwe vrijwilligers gezocht. "We zijn allemaal 70 jaar of ouder. We zoeken jonge mensen", aldus de 80-jarige Max, die meer dan 17 jaar in het bestuur zat, rondleidingen geeft en klaar staat voor raad en daad. "Ik draag het stokje over, en ga dan nog meer genieten van alle bloemenpracht."

Wat moet je kunnen als nieuwe vrijwilliger? "Vooral liefde hebben voor de bloembollen, de kennis over de verschillende soorten kun je leren. Een talenknobbel is handig voor wie rondleidingen wil geven aan al die ontelbare toeristen die vanuit de hele wereld komen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]