Ga naar Content
Alkmaar

Bollen bloeien volop, Hortus Bulborum na twee coronajaren eindelijk weer open

1 april 2022, 08.00 uur · Aangepast 1 april 2022, 11.00 uur
Door: Maurice Blaauw · Foto:

De bloementuin in Limmen gaat na twee verloren jaren eindelijk weer open voor bezoekers. De feestelijke opening is vandaag en dat is ondanks het koude weer eerder dan gepland. "Ik kan er wel om lachen dat het weer juist dit weekend zo winters is", zegt Max Nuyens van Hortus Bulborum. Doordat het de afgelopen weken wel volop lenteweer was, staan de meeste bloemen al in bloei.

"Mensen hebben er zin in", meent Nuyens. "Ik krijg de vraag van veel mensen of ze weer naar de tuin kunnen, dus ik merk dat men graag wil." In de tuin zijn oude bolgewassen te zien, zoals tulpen uit de tijd van de tulpenmanie. "Onze tulpencollectie vind je nergens anders in de wereld", vertelt Nuyens trots.

Bloementuin Hortus Bulborum - NH Nieuws

Sierteelt bloeit

Ondanks de verloren jaren door corona, zijn er ook positieve verhalen. Uit onderzoek van Wageningen Universiteit blijkt dat de sierteelt het afgelopen jaar ontzettend goed bloeide.

"Tijdens corona zijn mensen meer sierteelt gaan kopen, daar hebben wij ook van mee geprofiteerd", vertelt Nuyens. "Hierdoor hebben wij iets minder van onze reserves moeten snoepen." Op de website van Hortus Bulborum is het mogelijk om voor je eigen tuin historische bloembollen te kopen.

Prijsstijging tickets

Ondanks de gestegen verkoop van bloembollen, zijn de twee jaren zonder bezoekers een behoorlijke aanslag geweest op de kas van de stichting. De toegangsprijzen zijn dit jaar dan ook ietsjes hoger dan voor corona. “Maar dat waren wij in 2020 al van plan te doen", verklaart Nuyens. De normale toegangsprijs is nu €5,50 en met korting kom je binnen voor €4,50.

Na zon komt sneeuw

Het weer laat zich niet sturen: het waren zonnige dagen, maar juíst bij de opening gaat het sneeuwen. "Ik hoop dat de sneeuwlaag niet te dik is, dan verliezen sommige bloemen wat sierwaarde, zoals een narcis," vertelt Nuyens. "Door het gewicht van de sneeuw kan een bloem gaan hangen, dit komt dan het hele seizoen niet meer goed." Maar Nuyens blijft positief. "Ik kan er wel om lachen dat het weer juist dit weekend zo winters is."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]