Ga naar Content

90-jarige Hortus Bulborum weer open: "Dit is de schatkamer voor bloembollen"

LIMMEN Veel tulpen of narcissen bloeien er door de kou nog niet, maar de vermaarde Hortus Bulborum in Limmen is weer open. In de bollentuin zijn ruim 4.000 historische bolgewassen aangeplant en die staan te popelen om te ontluiken.

"Dit is de schatkamer voor historische bolgewassen", vertelt Max Nuyens van de Hortus Bulborum trots. "Tulpen, narcissen, hyacinten, krokussen en fritillaria's. Onze oudste tulp komt uit 1595." De jubilerende tuin is vanaf vandaag weer open voor publiek. Gisteren verrichtte burgemeester Toon Mans de officiële aftrap van het seizoen.

Lees ook: Hortus Bulborum: "Een narcis moet je recht in z'n gezicht aankijken"

Dat door het koude voorjaar nog niet alle vroege bloeiers in bloei staan, vindt Nuyens toch wel jammer. "Maar de natuur regelt het allemaal zelf. Er komt een mooi weekend aan en dan zal je zien dat er in een week tijd heel veel bloemen bij komen." En het kan altijd erger: "Ik meen in 2008 of 2009. Toen hadden we een opening en bloeide er helemaal niets." 

De hortus werd in 1928 opgericht door Pieter Boschman en Dr. De Mol. Het doel van de tuin was het bewaren van de oude bloembolrassen om er nieuwe variëteiten mee te kweken. De verzameling is inmiddels uitgegroeid tot 4.200 verschillende bolsoorten. Iets waar kwekers en veredelaars nog altijd gebruik van maken.

Het seizoen van de Hortus Bulborum loopt tot en met 16 mei.

Foto: NH/ Anne Klijnstra