Na een spannende strijd heeft de Hoerejacht de meeste stemmen vergaard in de NH-verkiezing van meest bijzondere straatnaam in West-Friesland. Het kleine steegje in Enkhuizen vergaarde bijna een kwart van de stemmen, gevolgd door Tussen Hel en Vagevuur - ook uit Enkhuizen. Als nummer drie eindigde de Pieter de Poepsteeg in Hoorn.
Esther Keesman fronste haar wenkbrauwen - staand voor West-Frieslands meest bijzondere straatnaam. "Nou, ik weet niet zo zeer of Hoerejacht echt de trots van Enkhuizen is. Maar een bijzondere straatnaam is het natuurlijk wel. Zoiets vind je verder nergens in Nederland."
Het is niet voor het eerst dat het steegje Hoerejacht in de prijzen valt. In 2019 wordt het door Radio 538 zelfs uitgeroepen tot 'raarste straatnaam van Nederland'. Het bracht Keesman op het idee om een Rare Stratennamenroute te bedenken, want bijzondere straatnamen: je struikelt er in Enkhuizen over. Niet voor niets is ook Tussen Hel en Vagevuur regelmatig ingestuurd, net als Vette Knol, Drie Groene Eikels en Apenspel.
Voorbeelden van andere West-Friese straatnamen die genoemd werden, zijn bijvoorbeeld De zak van Hauwert, Paradijs in De Weere, Binneblijfstraat (Hoorn) en de Pompsteeg, ook in Hoorn.
Grote impact, klein steegje
Maar de grote winnaar is dus Hoerejacht. Het meerendeel van het winkelend publiek op de Westerstraat passeert het zonder er weet van te hebben. Want hoe groot de impact van de naam is, zo klein is het steegje. Evelien Verhoef weet er alles van. Ze is al 13 jaar één van de weinige mensen die kan zeggen dat ze op de Hoerejacht woont.
"De straatnaam was natuurlijk dé reden om hier te komen wonen", zegt ze lachend. "De vorige eigenaar zei toen ik deze woning kocht: 'je krijgt wel een beetje een raar adres...' Ik kan er altijd wel om lachen. De reacties zijn wisselend als ik zeg dat ik op Hoerejacht woon. Sommigen lachen, anderen kijken verbaasd of zwijgen zelfs."
Tekst gaat verder onder de foto.
Zes adressen kent Hoerejacht in totaal. "Een lelijk steegje", vindt Evelien het eigenlijk maar. "Er staat veel onkruid en er wordt regelmatig afval gedumpt. Er wordt ook veel drugs verkocht door jongeren, omdat het steegje amper opvalt."
'Naambordjes worden altijd gejat'
Wat volgt is een tumultueuze raadsvergadering. En dan is er nog het probleem met de naambordjes. "Die worden altijd gejat", weet Evelien. "Er hangt er nu ook maar één, die aan de andere kant is weg. Ze zijn geliefd. Ik weet dat er jongeren zijn die proberen met handen en voeten tussen beide muren omhoog te klimmen, om dat bord maar te kunnen pakken. Hij wordt door de gemeente steeds hoger opgehangen, nu wel tot een meter of vijf."
En tot slot natuurlijk antwoord op de vraag: hoe komt Hoerejacht toch aan zijn naam? Esther Keesman legt het in de video hieronder uit.
Hoe kwam de steeg Hoerejacht aan zijn naam? - NH Nieuws
Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]