Ga naar Content

Petra's 100 'imperfecte' portretten nu te zien: "Iedereen heeft wat unieks"

De Alkmaarse Petra Kruijt heeft in twee jaar tijd maar liefst 100 Alkmaarders geschilderd. Iedere week maakte ze één bijzonder portret van een ingestuurde foto. Vanaf vandaag is het resultaat in de Grote Kerk te zien. Met de portretserie wil Petra het 'perfecte plaatje' doorbreken en laten zien hoe uniek iedereen is.

Petra Kruijt bij haar expositie 100 Heads in de Grote Kerk in Alkmaar - Foto: NH/ Isabel van Avezaath

De schilderijen van '100 Heads' staan netjes op een rij in de Alkmaarse kerk. Ze hebben allemaal hetzelfde formaat en dezelfde houten lijst. Dat is bewust gedaan; zo springt er niet een bepaald portret tussenuit.

Imperfectie

Voor de serie vroeg kunstenares Petra Kruijt wildvreemden om foto's naar haar op te sturen die ze kon naschilderen. En daar hoefde je niet gelikt op te staan: ze was juist op zoek naar de schoonheid in de imperfectie. "Ik wil hier het stereotype dat gevormd wordt door onder andere sociale media proberen weg te nemen. Jongeren worden daar erg door beïnvloed en hiermee wil ik laten zien dat iedereen uniek en prachtig is."

"Het zijn bijna allemaal mensen uit Alkmaar, dus dat maakt het helemaal leuk dat ze nu hier tentoongesteld staan", vertelt Petra. "Ieder heeft zo zijn eigen verhaal en je krijgt echt een band met sommige mensen. Hoewel ik bij geen enkele andere geportretteerde langs ging deed ik dat wel bij één man. Achteraf vind ik het heel bijzonder dat ik juist bij hem langs ben gegaan, aangezien hij er nu niet meer is. Het lijkt wel een beetje alsof ik het aanvoelde."

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: NH Media/Isabel van Avezaath

Het schilderen ging haar uiteindelijk makkelijker af dan ze eerder dacht. "In het begin dacht ik dat ik het misschien niet zou redden qua tijd en dat ik te veel hooi op mijn vork nam. Maar naar mate ik meer portretten maakte, ging het steeds sneller."

"De manier waarop Petra de foto heeft weten te schilderen is zo waanzinnig goed"

Een man die door Petra geportretteerd is

Geportretteerden zien hun schilderij voor het eerst bij de opening donderdagmiddag. Een man is meer dan tevreden over het portret. "De manier waarop Petra de foto heeft weten te schilderen is zo waanzinnig goed. Ik heb het schilderij zelfs al gekocht, want ik vind hem zo mooi."

Mensen van alle leeftijden zijn geportretteerd. Zo ook een pasgeboren baby'tje van nog geen jaar oud. "Het is wel bijzonder om dit moment op deze manier vastgelegd te hebben", vertelt de trotste moeder. "Ik wist helemaal niet dat je het schilderij ook kon kopen, daar ga ik zeker nog even achteraan."

Volgende project

Hoewel dit project pas net af is, betekent dat niet dat Petra klaar is met het maken van schilderijen. "Mijn volgende project is al in de maak. Dat is wel wat anders dan deze tentoonstelling. Het worden naaktportretten en de grootte en de hoeveelheid van de schilderijen staat niet vast."

Sommige schilderijen hebben een bijzonder verhaal - Foto: NH Media/Isabel van Avezaath

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]