Ga naar Content

Op basisschool Al Amana in Hoorn vasten kinderen wel en niet, hoe ga je daarmee om?

De Al Amana basisschool in Hoorn is een Nederlandse school met islamitische grondslag. Veel leerlingen van de school doen mee aan de ramadan en vasten, maar ook een aantal leerlingen niet. Hoe ga je daar in de klas mee om?

240326N_Ramadan_Hoorn2 - NH Nieuws

De ramadan is alweer even van start gegaan. In deze heilige maand zijn verbinding, bezinning en vergeving erg belangrijk. Op de Al Amana school in Hoorn zitten veel islamitische kinderen en leraren, maar ook een aantal die niet islamitisch zijn. In deze periode wordt er veel aandacht besteed aan de ramadan in de klas. 

Wederzijds respect

Kinderen beginnen met vasten rond de puberteit en dat is ongeveer rond groep 6 of 7. In lagere klassen vasten kinderen nog niet. Hier ligt de focus meer op de Koran lezen of iets doen voor een goed doel. Volgens schoolleider Samira Bashir is er op haar basisschool voor iedereen plek: "We leren iedereen dat ze elkaar moeten respecteren in de keuzes. We dwingen niemand om te vasten." 

Wederzijds respect is het belangrijkste volgens Bashir: "We gaan niet kinderen verbieden om te eten in het bijzijn van vastende kinderen. We leren de kinderen dat, dat de realiteit is waar je mee te maken hebt."

Goed voorbeeld

Bashir probeert zelf extra haar best te doen om het goede voorbeeld te zijn voor haar leerlingen vertelt ze: "Door het vasten, maar ook extra de Koran te lezen. Iedereen doet wat hij kan. Wat ik heel graag doe, is eten maken voor andere vastende mensen. Ook probeer ik extra mijn best doen om niet te snel boos te worden en extra geduld te tonen." 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]