Ga naar Content

Hoe oud-AZ'er Tijjani Reijnders in één jaar van onbekend naar onbetwist bij Oranje groeide

Met kop en schouders steekt Tijjani Reijnders ineens boven de rest uit. De middenvelder, die vorig jaar bij AZ speelde, hoopte een jaar geleden nog op een uitnodiging voor het Nederlands elftal. Nu bevestigt Reijnders dat de bondscoach niet meer om hem heen kan, want 'Power Reijnders'  blijkt de missing link bij Oranje.

Tijjani Reijnders viert zijn eerste doelpunt voor het Nederlands elftal - Foto: Pro Shots

Het is maart 2023. Een jaar geleden. Tijjani Reijnders valt buiten de boot bij Oranje. Het Nederlands elftal speelde destijds de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Gibraltar en Frankrijk. "Het was natuurlijk mooi geweest", zegt Reijnders na de wedstrijd tegen Vitesse op 3 maart. Hij behoort op dat moment niet tot de voorselectie. "Ik heb aangegeven dat het een droom voor mij is."

In Parijs gaat de ploeg van bondscoach Ronald Koeman drie weken later keihard onderuit (4-0). Met een middenveld bestaande uit Kenneth Taylor, Marten de Roon en Georginio Wijnaldum oogt Oranje kansloos. In de tussentijd schittert Reijnders in Rome met AZ en schakelt hij met zijn ploeg Lazio Roma uit in de achtste finales van de Conference League. De roep om Reijnders bij het Nederlands elftal te halen wordt steeds nadrukkelijker.

Tekst loopt door onder de video.

Tijjani Reijnders droomt nog altijd van het Nederlands elftal - NH Sport / Stephan Brandhorst

Opmerkelijk is dat Reijnders op dat moment 24 jaar is. Best op leeftijd om hem een talent te noemen. En al helemaal opmerkelijk dat hij nog geen volledig eredivisieseizoen als basisspeler van AZ in de benen heeft. In de voorbereiding wordt hij daarom gelinkt aan een vertrek. "Ik wil basisspeler van AZ 1 worden. Dat is nodig voor mijn ontwikkeling", zei Reijnders toen. Dat lukte. Samen met Jordy Clasie ontpopt hij zich tot de hart en de longen van AZ.

Tekst loopt door onder de video.

Tijjani Reijnders vindt dat hij aan spelen toe moet komen - NH Sport / Stephan Brandhorst

In de wedstrijden tegen Lazio speelt Reijnders zich nadrukkelijk in de kijker bij een aantal clubs. Vervolgens stoot AZ in Europa door met een geweldige thriller tegen Anderlecht, waarna West Ham United wacht in de halve finale. In het Olympisch Stadion in Londen neemt Reijnders zijn team bij de hand.  'Een schot met venijn', zo omschrijft de 1-0 van Reijnders.

"Hij is in een hele korte tijd uitgegroeid tot een geweldige speler en is niet weg te denken uit dit elftal op dit moment"

Bondscoach Ronald Koeman

Met de knal van afstand laat hij de meegereisde AZ-fans even dromen van de eerste Europese finale sinds 1981. Hoewel het een week later mis gaat tegen West Ham, staat hij definitief op de kaart. Een domper, maar in de tussentijd krijgt Reijnders wel heugelijk nieuws. Nu behoort hij wel tot de voorselectie van het Nederlands elftal. Uiteindelijk valt hij op het allerlaatste moment af voor de Nations League Finals met Oranje. Net niet dus.

Tekst loopt door onder de video.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

In de zomer melden een aantal clubs zich in Alkmaar. Ajax heeft hem gepolst en ook een aantal andere clubs tonen interesse. Het grote AC Milan pakt door en hengelt hem binnen. "Ik vind het een hele bijzondere stap", zei AZ-trainer Pascal Jansen toen Reijnders in Italië was om zijn transfer af te ronden. "Het geeft aan hoe ver wij met AZ zijn op dit moment. De absolute top van Europa klopt op de deur voor onze spelers."

"Tijjani is een te slimme speler"

AC Milan-trainer Stefan Pioli

De handtekeningen worden snel gezet en zo kruipt Reijnders in de voetsporen van Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard. Ineens zijn de schijnwerpers op hem gericht. Binnen no time kreeg hij de bijnaam 'Power Reijnders'. AC Milan-trainer Stefan Pioli roemt hem ook snel. "Tijjani is een te slimme speler."

Power Reijnders

Een Nederlander die wekelijks schittert in het rood-zwart van Milan. Daar kan ook bondscoach Ronald Koeman niet omheen. Tegen Griekenland debuteert 'Power Reijnders', zoals hij bij zijn club wordt genoemd, op 7 september voor het Nederlands elftal. Als invaller. Drie dagen later tegen Ierland valt hij ook in. Vervolgens start hij tegen Frankrijk, Griekenland en Ierland in de basis.

De kers op de taart volgt afgelopen vrijdag. Tegen Schotland maakt hij zijn eerste doelpunt voor Oranje. Geheel op karakteristieke wijze. Met een vlammend afstandsschot schiet hij 'de muur aan gallemiezen'. Het zijn typische krachttermen die worden gebruikt voor de goals die Reijnders geregeld maakt.

Tekst gaat verder onder de YouTube-video. 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Het heeft dus even geduurd, maar inmiddels is Koeman ook gecharmeerd van een 'soevereine' Reijnders. "Hij is in een hele korte tijd uitgegroeid tot een geweldige speler en is niet weg te denken uit dit elftal op dit moment." En dat geldt ook voor de analisten. Rafael van der Vaart:  "Ik heb echt genoten van hem." Pierre van Hooijdonk: "Ik vind het heerlijk als hij op 25 meter van de goal aan de bal komt."

Met zijn stormachtige ontwikkeling solliciteert Reijnders nadrukkelijk voor een basisplaats op het EK. Als hij de lijn van de afgelopen anderhalf jaar doortrekt, lijkt het een logisch vervolg. Waar het Oranje-middenveld een jaar geleden bezweek, gloort er nu dankzij Reijnders weer hoop.

Oranje oefent dinsdagavond in Frankfurt tegen Duitsland, het gastland van het komende EK. Dat kampioenschap begint 14 juni en eindigt op 14 juli met de finale in Berlijn. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Kijk elke maandag om 17.10 uur naar NH Sport op tv
  • Luister op vrijdag van 19-22 uur en zondag van 17-19 uur naar NH Sport op NH Radio
  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
Tips of opmerkingen? Mail naar [email protected] of bel 088 - 850 51 52