Ga naar Content

Bijzonder: Lepelaars strijken neer in de Alkmaarderhout

De blikken omhoog, wijzende vingers en telefoons en verrekijkers worden gericht. Stadspark de Alkmaarderhout heeft er duidelijk een attractie van formaat bij nu er lepelaars zijn gesignaleerd hoog in de bomen. "Echt heel vet dit."

Foto: Streekstad Centraal

Er zijn zeker zestien lepelaars neergestreken in de Alkmaarderhout. En dat is inderdaad een speciaal gezicht. De beesten lijken zich vooralsnog weinig aan te trekken van alle aandacht en zijn vooral met elkaar bezig. Niet zo vreemd, want het is broedseizoen.

"We hopen natuurlijk dat ze hier ook gaan broeden, dat zou helemaal bijzonder zijn", laat Patrick Hand, beheerder Groen & Ecologie van Stadswerk072, aan mediapartner Streekstad Centraal weten. "Ik hoop dat we met een week of twee broedactiviteit kunnen waarnemen."

Veel van de bezoekers van het stadspark zijn voor lepelaars gekomen. "Ik ben wel een beetje een vogelaar en speciaal hiervoor op de fiets gestapt", is een van de reacties. "Vroeger moest ik hier voor naar het Zwanenwater. Dan was je blij als je twee of drie Lepelaars zag", vertelt een ander.

Tekst gaat verder onder video.

Lepelaars strijken neer in de Alkmaarderhout - Streekstad Centraal

Jeroen van Wetten van de Vogelwerkgroep Alkmaar hoopt vooral dat er rekening met de lepelaars wordt gehouden. "Kijk, dat er allemaal mensen onderdoor lopen maakt niet uit. Maar echte overlast zoals vuurwerk of een festival moet vermeden worden."

De lepelaar is één van de successen van de Vogelbescherming: rond 1970 waren er nog maar 170 broedparen in ons land, nu ruim 2.500. De laatste jaren blijft dat aantal stabiel.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]