Ga naar Content

Hoe een goedbeluisterde podcast Alkmaarse jongeren een stem geeft

Praten over straatintimidatie, armoede of over hoe je op het rechte pad blijft. In de podcastserie van de jongerenwerkers van Straatgeluid in Alkmaar wordt geen onderwerp geschuwd. En vooral: ze praten mét jongeren en niet over. De eerste twee afleveringen zijn al enkele duizenden keren beluisterd. "Het zijn echt sterke gesprekken en dat is mooi om te zien", vinden jonge luisteraars.

Podcast van Straatgeluid geeft Alkmaarse jongeren een stem - NH Nieuws

In de huiskamer (jongerencentrum, red.) van Straatgeluid in de Alkmaarse wijk De Mare spreken we met de initiatiefnemer van de podcast Jerrol Lashley en twee tieners die de podcasts graag luisteren. Er staan nu twee afleveringen online op het eigen youtube-kanaal.

Jerrol, coördinator van de jongerenwerkers van Straatgeluid, is trots op wat ze bereiken met de opnames. "De eerste is al 3.000 keer geluisterd en deel twee gaat richting de 2.000. We geven jongeren in Alkmaar hiermee een stem. Dat was hoog tijd."

Volgens Jerrol wordt er maar al te vaak óver de jongeren gesproken en niet met. "We bieden ze een platform om te praten over sociale kwesties die hen aangaan. Alles wat impact heeft en belangrijk is in hun leefwereld, is bespreekbaar." De podcast geeft dus een inkijkje aan iedereen die wil weten wat er speelt onder de jeugd.

Maar ook de jonge luisteraars vinden de gesprekken boeiend. "Heel interessant en leerzaam. Er komen ook politieagenten in voor. Het zijn echt sterke gesprekken en dat is mooi om te zien", vertellen de Bojan Rebic en Djerzinyo Martina. De twee 15-jarigen komen nu zo'n twee jaar naar de huiskamer. "Het voelt als een tweede thuis. Ook mijn vrienden zie ik hier", vertelt Bojan.

"Ik wil wel praten over hoe het is met racisme; daar heb ik ook wel mee te maken gehad"

Djerzinyo Martina (15)

Jongeren kunnen in de huiskamers chillen met elkaar, maar ook hun verhaal of probleem kwijt aan jongerenwerkers. Het doel van Straatgeluid is om jongeren positief te beïnvloeden. Ook de podcast draagt daar aan bij.

"De onderwerpen die we bespreken komen vanuit de jongeren zelf", legt Jerrol uit. "Die halen we online op en via onze jongerenwerkers." Zelf zouden Bojan en Djerzinyo ook wel mee willen werken aan de podcast. "Over hoe het is met racisme; daar heb ik ook wel mee te maken gehad", geeft Djerzinyo als voorbeeld.

Onderwerpen zijn er nog genoeg te bespreken volgens de jongerenwerkers. "Inclusie, discriminatie, seksualiteit, vapen, sociale media. Daarnaast bieden we in de podcasts ruimte aan muzikaal talent uit Alkmaar. Die combinatie van gesprekken en talentontwikkeling werkt. We gaan er dus zeker nog wel even mee door."

Straatgeluid Alkmaar

Straatgeluid verzorgt nu zo'n 11 jaar jongerenwerk in opdracht van de gemeente Alkmaar. Ze doen dat voor de leeftijdsgroep van 8 tot 18 jaar, vanuit zeven huiskamers in verschillende wijken. Jongeren kunnen hier doordeweeks terecht tijdens inloopuren.

Professionele jongerenwerkers staan voor hen klaar in een veilige, ongedwongen sfeer. Het doel is een klankbord te zijn voor jongeren, hen te begeleiden, te laten groeien en talenten te ontwikkelen of om problemen vroegtijdig te signaleren en te ondervangen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]