Ga naar Content

Verdachte wil zelf ook tbs na steekpartij in HEMA: "Ben bang dat ik het weer doe"

Justitie eist tbs met dwangverpleging tegen Nadège den O. uit Westzaan. Ze wordt verdacht van poging tot moord omdat ze meermaals op een HEMA-medewerker in Wormer instak. "Er is veel bewijs, dus ik kan niet gaan liegen dat ik het niet heb gedaan", zegt Nadège tegen de rechter. Toch wil ze er daarna nog maar weinig over kwijt in de rechtszaal. Ze laat weten dat ze de moordgedachtes van demonen in haar hoofd kreeg.

Foto: Inter Visual Studio/ Sander Disselkoter

"Mes, mes!", roept een medewerker van de HEMA die vervolgens ziet dat de verdachte haar collega in de nek en wang steekt. Nadège den O. loopt op 3 augustus 2023 de HEMA in Wormer binnen, en wordt tegengehouden door het personeel omdat ze een winkelverbod heeft.

Het is haar lievelingswinkel en ze is boos dat ze er niet in mag. Even later komt ze terug, en ontstaat er een worsteling met het personeel. Dan valt een aardappelschil mesje op de grond die ze altijd in haar zak draagt voor - naar eigen zeggen - zelfverdediging. Nadège loopt naar een koksmes in de winkel en begint op de medewerker in te steken.  

"Ik wilde haar eigenlijk doodsteken, maar jullie kwamen te snel"

Nadège den O.

De agenten die als eerste bij de steekpartij aankomen, zien haar meerdere malen krachtig op het slachtoffer insteken terwijl ze de medewerker aan haar haar vasthoudt. "Ik wilde haar eigenlijk doodsteken, maar jullie kwamen te snel", zegt de 23-jarige verdachte tegen de politie. 

Nadège heeft volgens de experts PTSS, waanbeelden, schizofrenie, autisme en is ze licht verstandelijk beperkt. Zelf zegt ze dat demonen in haar hoofd de opdracht gaven om de HEMA-medewerker te doden. "Als ik dat niet deed, zou de wereld vergaan", aldus de verdachte. De verdachte is bang dat als ze geen hulp krijgt, ze het slachtoffer weer wil vermoorden als ze vrij komt.

Spreekrecht

Het slachtoffer is er vandaag niet bij in de rechtzaal van Haarlem. Haar advocaat leest een geschreven brief voor.

"Mijn leven is verwoest", laat het jonge slachtoffer via haar advocaat weten. "Ik studeerde, werkte hard en had een druk sociaal leven, nu ligt alles stil". De medewerker durft niet meer alleen over straat en is constant alert. Als ze in de spiegel kijkt, wordt ze door haar littekens in het gezicht geconfronteerd met de steekpartij. 

De advocaat van de verdachte, Yamit Hamelzki, laat weten dat Nadège een steek in haar been voelde tijdens de eerste worsteling in de winkel waarna het "zwart voor haar ogen werd". De advocaat zinspeelt dat het slachtoffer Nadège eerst gestoken heeft waarna de verdachte "helemaal gek werd". 

Vervolgens houdt ze een betoog dat het allemaal voorkomen had kunnen worden als er op tijd hulp was geweest voor de verdachte. Haar ouders hebben vaak serieuze hulp gezocht, maar dat is nooit goed toegekend.

De hulp die er wel was, is gestopt "omdat ze te enge dingen zei", zegt de advocaat. "Er waren zoveel signalen, maar er is niet voldoende hulp geboden." Zij vindt dat Nadège ontoerekeningsvatbaar is en hoopt dat ze geholpen kan worden door tbs met dwangverpleging. 

"We weten dat ze eropuit was om haar dood te maken en dat nog wil doen als ze ooit vrij komt"

Officier van Justitie

Justitie gaat ervan uit dat poging tot moord overtuigend bewezen is door de vele getuigen, het bewijs en de verklaring van verdachte. "Het is een godswonder dat het slachtoffer nog leeft", aldus de officier van justitie.

Over het aardappelschilmesje zegt justitie dat er wel een foto van een wond op het been van verdacht is, maar dat het onduidelijk is van wanneer die wond is. "We weten dat ze er op uit was om haar dood te maken en dat nog wil doen als ze ooit vrij komt". Ook waren er telefoontjes naar de HEMA waarbij ze aangaf dat ze boos was. "Dit was geen opwelling en opzet is dan ook bewezen".

Over twee weken doet de rechter uitspraak in de zaak.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]