Ga naar Content

Marinepersoneel schittert in actiefilm, hoopt zo nieuwe mensen aan te spreken

Een aantal medewerkers van de marine kan sinds kort ook  'acteur' op hun cv zetten. Ze zijn te zien in de nieuwe actiefilm 'Invasie'. De film is niet opgenomen voor een green screen, maar bij de Koninklijke Marine in het Caribisch gebied. De samenwerking tussen de marine en de filmproducent is ontstaan voor een belangrijk doel: personeel werven. 

Behind the scenes van de film Invasie - Foto: Sjoerd Hilckmann

Het is best bijzonder: de marine opent haar deuren in het Caribisch gebied voor een grote filmproductie. Het gebeurt na een eerdere succesvolle samenwerking tussen een filmproducent en de Nederlandse krijgsmacht. Hierbij speelde de Koninklijke Luchtmacht een hoofdrol. 

"Regisseur Bobby Boermans en producent Errol Nayci zijn samen op het idee gekomen om deze film te maken naar aanleiding van de samenwerking die zij hebben gehad met de Koninklijke Luchtmacht een aantal jaar geleden. Toen hebben ze de NPO-serie Hoogvliegers gemaakt", vertelt Ronald de Hondt, communicatieadviseur van de Koninklijke Marine. 

Personeel werven

In de actiethriller 'Invasie' is te zien dat Curaçao en Aruba plotseling aangevallen worden door een fictief buurland. De Koninklijke Marine speelt als decor een grote rol. En dit gebeurt niet zomaar, want de marine hoopt dat bezoekers van de film misschien overwegen om ook bij de Marine te komen werken. 

"Wij zoeken, net als de rest van Defensie, nog personeel voor de komende jaren. En we zien hier kansen in om een jonge doelgroep, die wij interessant vinden, kennis te laten maken met de marine. Maar dan op een andere manier, vanuit de bioscoopstoel. En daarmee die mensen ook indirect warm te maken om een baan te zoeken bij ons", aldus Ronald de Hondt. 

En dat dit effectief is, is gebleken bij de serie Hoogvliegers. "De wervingsafdeling voor defensie zag echt wel een toename op hun website voor de Luchtmacht vacatures."

Tekst gaat door onder de foto

Behind the scenes van de film Invasie - Foto: Sjoerd Hilckmann

In ruim een maand tijd zijn alle scenes gedraaid. En hoewel de film niet gebaseerd is op de realiteit, geeft het volgens Ronald de Hondt wel een realistisch beeld van van het werk dat in het Caribisch gebied gedaan wordt. 

"De film speelt zich vrijwel volledig af in het Caribisch gebied en het is tussen alle bedrijvigheid en de operationele inzet door opgenomen. Dus een helikopter van de kustwacht van het Caribisch gebied komt erin voor, maar ook een aantal voertuigen die in het Caribisch gebied worden ingezet en twee kazernes op Curaçao en Aruba."

Tips voor acteurs

En hoewel de cast bestaat uit bekende acteurs als Fedja van Huêt en Raymond Thiry, schittert het marinepersoneel op de achtergrond ook in de film. "Je moet het zo zien: de commandant van patrouilleschip Zr.Ms. Groningen is dan een acteur, maar de mensen aan boord van het schip voeren gewoon hun normale taken uit. Dat komt dan op de achtergrond in beeld", legt Ronald de Hondt uit. 

"Wie denkt als militair nou dat je ooit mee kan helpen aan de totstandkoming van een mooie film?"

Ronald de Hondt, communicatieadviseur marine

"Ik zag dat het personeel in het begin dacht, wat komt er allemaal op ons af, maar ze waren wel erg enthousiast om eraan mee te werken. Wie denkt als militair nou dat je ooit mee kan helpen aan de totstandkoming van een spectaculaire bioscoopfilm?"

En ook achter de schermen heeft het marinepersoneel een belangrijke rol gehad om de acteurs klaar te stomen als militair bij de Koninklijke Marine. "Ze zijn meegenomen in het jargon dat we op de werkvloer gebruiken en hebben ze ook andere tips gegeven. Bijvoorbeeld hoe je je wapen juist moet vasthouden of hoe je uniform moet zitten", vertelt Ronald de Hondt. 

In onderstaande video is de trailer van de film Invasie te bekijken (tekst gaat door onder de video)

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Maar het blijft een film, weet ook Ronald de Hondt. "Ons belang is natuurlijk om het zo realistisch mogelijk over te laten komen en bij de filmmakers zit natuurlijk ook een stukje actie wat wellicht iets minder realistisch is, maar dat is wat de film wel zo spectaculair en mooi maakt en past bij de jonge doelgroep."

En dan is het duimen voor de Koninklijke Marine dat hun boodschap overgebracht wordt. "Maar ik denk dat het ook voor iedereen gewoon leuk is om de film te kijken. We zijn trots dat we deze film hebben mogen ondersteunen."

De film Invasie is vanaf 11 april te zien in de bioscoop.

Lees ook