Ga naar Content

Franca Overtoom wil naar het EK: "Ik begon als scheidsrechter om zekerder te worden"

Ze heeft al een indrukwekkende lijst wedstrijden achter haar naam staan. Franca Overtoom is de eerste vrouw in Nederland die het tot assistent-scheidsrechter op het hoogste niveau voetbal heeft geschopt. Ze werkt nu al keihard aan haar volgende ambitie: deelname aan het EK voetbal voor vrouwen in Zwitserland. In de video vertelt ze dat ze haar eerste stappen als scheidsrechter echt niet leuk vond.

Franca Overtoom hoopt tijdens EK 2025 te kunnen pieken als assistent-scheidsrechter - NH Nieuws

"Ik heb al heel veel mooie toernooien gehad natuurlijk. Ik ben afgelopen jaar naar het EK geweest. Tijdens het WK voor vrouwen afgelopen zomer was ik bij de troostfinale. Vorig jaar heb ik ook nog de Champions Leaguefinale gehad. Dus wat dat aangaat heel veel mooie ervaring opgedaan. Maar het EK voor vrouwen in 2025 wil ik ook niet laten liggen”, vertelt de Heerhugowaardse.

Overtoom groeide op in Obdam, waar ze net als haar oudere broer Willie (prof bij onder andere AZ en Heracles Almelo) al jong aan voetballen begon. "Toen ik zes was ben ik begonnen. Willie voetbalde er al vanaf zijn vierde. Mijn vader was voorzitter van de club en hij nam ons toen we klein waren mee naar de vereniging. Dan was het thuis ook even rustig. We zijn met vijf kinderen en dat was best wel druk. Dan kon mijn moeder ook even haar dagelijkse ding doen."

Carrière

Overtoom is zich bewust van haar unieke positie. Ze is de enige vrouw op het veld die op het hoogste niveau meedraait, toch speelt dat voor haar eigenlijk geen rol. "Net al alle andere jongens van mijn groep heb ik dezelfde carrière doorlopen. Het is dus ook een normale stap in je carrière. Het is voor iedereen bijzonder om in de eredivisie actief te zijn. Maar ik ben wel de enige, dat klopt."

Tekst gaat door onder de foto.

Foto: NH Media

Ze werkt, naast haar baan als assistent-scheidsrechter bij de KNVB, als tandarts bij de marine in Den Helder. "De marine is een bijzondere organisatie en een bijzondere praktijk. Het avontuurlijke aspect, het meevaren en de opleiding als militair trok me. Nu had ik daar nog tijd voor na mijn opleiding. Later doe je dat niet meer."

Haar dagen zijn gevuld met het op peil houden van haar conditie, zeker nu het EK van 2025 op het spel staat. "Ik train eigenlijk elke dag. Dat komt ook omdat ik in een programma zit richting het EK. Ik doe elke week twee of drie keer krachttraining en looptraining. En ik zwem nog. Maar dat is meer voor de ontspanning en voor de rust op mijn lijf."

EK 2025

Het is nog even afwachten of Franca Overtoom ook daadwerkelijk naar het EK in Zwitserland mag.

"Dat horen we meestal pas in de winter voor het toernooi en soms zelfs wat later. Ik denk dat ik redelijke goede kans heb, want ik zit in de talentengroep. Van die groep valt nog de helft ongeveer af. Maar ik speel wel op het hoogste niveau, dus mijn prestaties worden wel gezien binnen Europa. Dat geldt niet voor alle vrouwelijke assistent-scheidsrechters. Maar je moet er natuurlijk altijd hard voor werken."

Lees ook

Tip ons!

💬 Stuur een Whatsapp-bericht met een tip, foto of video naar 06-30093003 (handig om op te slaan in je telefoon)!

📧 Contacteer de redactie of journalisten bij jou in de buurt via ons tipformulier.

whatsapp Wil je ons nieuws via WhatsApp ontvangen? Abonneer je hier.

Op de hoogte blijven?

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.