Ga naar Content

Primeur: assistent Franca Overtoom uit Obdam eerste vrouwelijke arbiter eredivisie

Franca Overtoom uit Obdam wordt de eerste vrouwelijke arbiter ooit in de eredivisie. Zondag is ze assistent-scheidsrechter bij de wedstrijd tussen Go Ahead Eagles en FC Groningen.

Franca Overtoom - Foto: Pro Shots / Remko Kool

Voor Overtoom is het wel te hopen dat de eredivisie-duels dit weekend doorgaan. Door de nieuwe coronamaatregelen worden de wedstrijden zonder publiek gespeeld. De KNVB is nog in overleg met de clubs of de wedstrijden doorgaan of uitgesteld gaan worden.

Tekst gaat verder onder de tweet

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Derde vrouwelijke scheidsrechter

Overtoom is de derde vrouw in het betaalde voetbal. De eerste vrouwelijke assistent-scheidsrechter was Sjoukje de Jong in 2001 bij Go Ahead Eagles tegen VVV-Venlo. Tien jaar later was Nicolet Bakker bij FC Volendam - Fortuna Sittard de tweede vrouwelijke grensrechter.

In april 2018 maakte Overtoom haar debuut in het betaalde voetbal. Ze was toen grensrechter bij het duel tussen Telstar en Jong FC Utrecht. Dit seizoen stond ze al bij zes wedstrijden in de eerste divisie langs de lijn, maar zondag maakt ze dus als eerste vrouw ooit haar debuut in de eredivisie. 

Overtoom is de zus van voormalig AZ-voetballer Willie Overtoom.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]