Ga naar Content

Franca Overtoom maakt debuut als assistent-scheidsrechter op EK vrouwen

De 30-jarige Franca Overtoom mag deze zomer naar het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen in Engeland. Het wordt haar eerste eindronde. "Geweldig natuurlijk", zegt de assistent-scheidsrechter in een reactie.

Franca Overtoom - Foto: Pro Shots / Stefan Koops

Overtoom, onlangs nog te gast in onze voetbal talkshow De Aftrap, is in haar nopjes met de uitverkiezing door de UEFA. Op de website van de KNVB zegt ze: "Ik ben nog relatief jong in vergelijking met andere kandidaten die meer ervaring hebben. Aan de andere kant ben ik in Nederland op het hoogste niveau van het betaald voetbal actief en dan sta je er Europees gezien goed op."

Scheidsrechter

De Obdamse is niet de eerste Nederlandse vrouwe die naar een eindronde gaat. Sjoukje de Jong (2001) en Nicolet Bakker (2017) gingen haar voor. Nederland levert geen scheidsrechter. De hoogste arbiters, onder wie de Alkmaarse Shona Shukrula, fluiten in Categorie 1. Voor uitzending moeten zij één niveau hoger zitten, In de zogenaamde Elite-categorie.

"Het is echt een topseizoen. Beter had niet gekund"

Assistent-scheidsrechter Franca Overtoom

Eind vorig jaar maakte Overtoom haar debuut in de eredivisie bij het duel Go Ahead Eagles - FC Groningen. Een half jaar later mag de zus van oud-prof Willie naar het EK. "Het is echt een topseizoen. Beter had niet gekund. Deze twee doelstellingen stonden aan het begin van het seizoen op mijn lijstje en die heb ik nu bereikt. Ik hoop in de groepsfase goede prestaties neer te zetten en op basis daarvan zien we wel hoever ik kom. Dat zal ook afhankelijk zijn van de resultaten van de Oranje Leeuwinnen."

Ook Pol van Boekel en Dennis Higler gaan naar het EK. Zij maken deel uit van het vijftienkoppige VAR-team. Het EK wordt van 6 juli tot en met 31 juli afgewerkt en zou oorspronkelijk vorig jaar plaatsvinden. Vanwege de coronapandemie moest de eindronde worden uitgesteld. Het Nederlands elftal is titelverdediger.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]