Ga naar Content

Eerste duinbrand van het jaar in Wijk aan Zee: "Uitzonderlijk vroeg"

De allereerste duinbrand van dit jaar heeft vanmiddag kortstondig in Wijk aan Zee gewoed. De brandweer kon de brand aan de Relweg snel blussen.

Brand Relweg Wijk aan Zee - Foto: Inter Visual Studio / Bas Bergamin

De brand ontstond waarschijnlijk rond 14.45 uur. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio woedde de brand achter revalidatiecentrum Heliomare.

"Er stond 20 tot 30 meter in brand, maar omdat we tijdig een melding binnenkregen is het vuur snel geblust", aldus de woordvoerder. 

Kinderen gezien

Volgens hem is er 'wel wat afgefikt', maar dat is beperkt gebleven tot gewassen. "Het was een kleine brand gelukkig. Door klimaatverandering is het vaker droger en zien we eerder duinbranden, maar deze was wel uitzonderlijk vroeg."

Er zouden volgens de woordvoerder kinderen zijn gezien die wegliepen van de plek. Het is niet duidelijk hoe de brand is ontstaan en het is momenteel nog onduidelijk of er onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak ervan.

Natuurbrand voorkomen

Volgens de veiligheidsregio zijn er een aantal zaken waar je scherp op moet zijn, wil je een natuurbrand voorkomen.

  • Stoken wordt afgeraden, ook al heb je een ontheffing van het stookverbod. Dit verschilt per gemeente. In sommige gebieden mag je van de gemeente, terrein -of natuureigenaren ook geen open vuur stoken in of nabij de natuur.
  • Plaats je barbecue, vuurkorf, gastank, composthoop (in verband met broei) op een brandveilige plek.
  • Houd altijd blusmiddelen bij de hand, bijvoorbeeld een blusdeken, tuinslang, brandblusser of in ieder geval een emmer water.
  • Gooi gedoofde sigarettenpeuken, tuinafval en glas in een gesloten prullenbak of neem het mee naar huis.
  • Parkeer niet in hoog gras, de katalysator van de auto wordt erg heet.

Lees ook

Tips?

Stuur ons jouw tips op [email protected]