Ga naar Content

'Drammerig' raadslid krijgt verwensingen naar zijn hoofd: "Laten we fatsoenlijk doen"

Een 'gezwel', een 'omhoog gevallen misselijk mannetje', een 'decadente klootzak'. De Haarlemse PvdA-fractievoorzitter Maarten Wiedemeijer kan er niet over uit. De week voor het Haarlemse parkeerreferendum ontving hij dit soort verwensingen. En dat allemaal omdat hij ervan werd beschuldigd niks met de uitslag van het referendum te willen doen. Leugens, laat Wiedemeijer nu weten.

Maarten Wiedemeijer in de Kweektuin - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Wiedemeijer beklaagt zich afgelopen week op Facebook over het verspreiden van 'nepnieuws' en 'persoonlijke aanvallen' rond de volksraadpleging. De meeste stemmen gingen daarbij naar de tegenstanders van betaald parkeren. Bij een raadgevend referendum kan de gemeenteraad de uitslag naast zich neerleggen. Wiedemeijer zou daar volgens critici op hebben gezinspeeld. 

"Dat heb ik nooit gezegd, maar je krijgt die verwensingen wel naar je hoofd. Zo'n referendum schept valse verwachtingen. Volgens mij is er nog nooit een referendum in een overwinning van de voorstanders geëindigd."

Met zijn uitbarsting op Facebook een week na het parkeerreferendum wil hij aandacht vragen voor het werk van een raadslid, dat geen full-time werk is. “Raadslid zijn dat is een bijbaan. Dat doe je dus in de avonduren en de weekenden, terwijl je ook nog probeert een privéleven te hebben.” Wiedemeijer weet dat bepaalde onderwerpen tot veel emoties leiden. Toch roept hij op om fatsoenlijk met elkaar om te gaan. Ook als de meningen verschillen. “Straks wil niemand meer kandidaat zijn om raadslid te worden.”

'Drammer en betweter'

Als we het dan toch over omgangsvormen hebben, Wiedemeijer kan zelf ook fel uit de hoek komen tijdens raadsvergaderingen. Sommige raadsleden vinden hem een 'drammer' en een 'betweter'. De PvdA-er lacht: "Ja, dat kan ik me goed voorstellen. Het is ook lastig met vijftien partijen in de gemeenteraad. Daardoor hebben we zeer beperkte spreektijd, waardoor het debat soms stekelig verloopt. Dat is niet goed voor het aanzien van de politiek en daar speel ik zelf ook een rol in, ja. Het debat mag best fel zijn, zolang het maar op de inhoud is."

"Ik snap wel dat mensen mij als boeman zien, maar het brengt ons niet verder"

Maarten Wiedemeijer, PvdA Haarlem

Parkeerreferendum 

En dat was nu juist het probleem bij het parkeerreferendum, aldus Wiedemeijer. De nota over betaald parkeren die de gemeenteraad eerder aannam, leek door iedereen anders te worden uitgelegd.

"In zo'n stuk staat heel veel informatie en het referendum was beperkt tot een 'voor' of 'tegen' vraag. Als je dan allemaal vreselijke dingen hoort over het afschaffen van Canadees parkeren (met twee wielen op de stoep), dat er overal betaald parkeren komt en dat als je je huis verkoopt, de nieuwe eigenaar geen vergunning zou krijgen, dan snap ik wel dat je als gewone Haarlemmer onzeker en boos wordt."

Boeman

Dat mensen Wiedemeijer de boosdoener vinden, daar kan hij zich nog wel in verplaatsen. "Dat mensen mij als lokale politicus als boeman zien, snap ik op zich wel, maar het brengt ons niet verder. Het referendum is geweest en de uitslag is duidelijk. De problemen in de stad zijn niet weg met deze uitslag. Dus we moeten bekijken hoe we nu samen verder gaan."

Tekst loopt door onder het bericht op Facebook van Wiedemeijer.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Dat blijkt een puzzel die lastig te leggen is, vindt Maarten Wiedemeijer. "Het betaald parkeren is een puzzelstukje in het grotere geheel. Als je ook tienduizend woningen wilt bouwen, moet je ook de auto terugdringen. De ruimte in Haarlem is op een gegeven moment op."

"De oplossingen moeten uit de stad komen"

Maarten Wiedemeijer, PvdA Haarlem

De PvdA wil recht doen aan de uitslag, maar volgens Wiedemijer liggen de uitdagingen er nog steeds. "Ik denk dat er veel Haarlemmers zijn die snappen dat er iets moet gebeuren. De oplossingen moeten uit de stad komen. Over hoe dat proces moet lopen, zijn we nu met elkaar in gesprek."

Komende donderdag wordt de uitslag in de raadscommissie besproken. De oppositiepartijen moeten dan ook uitleggen wat hun plannen zijn. "Dit plan is het niet geworden, laten we samen met de stad werken aan een plan waar meer draagvlak voor is. Dit is een onderwerp van de lange adem. Zo stonden er in de jaren 1960 nog auto's op de Grote Markt. Ach ja."

Wie is Wiedemeijer?

Maarten Wiedemeijer groeide op in Spaarndam, als één van een drieling. Zijn moeder was kleuterjuf, zijn vader gaf les aan Het Schoter in Haarlem-Noord en was ook al raadslid namens de PvdA.

Wiedemeijer woont zelf in Haarlem-Noord en werkt bij de Woonbond als belangenbehartiger voor huurders en woningzoekenden. Hij zit nu zes jaar in de Haarlemse gemeenteraad namens de PvdA. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]