Ga naar Content

Definitieve uitslag parkeerreferendum Haarlem vastgesteld: gemeenteraad aan zet

De uitslag van het referendum over het invoeren van betaald parkeren in grote delen van Haarlem is definitief. De opkomst ligt ruim boven de benodigde dertig procent en het oordeel van de Haarlemmers is duidelijk: ruim tachtig procent is tegen het voorgestelde beleid.

Veel stempassen aan het eind van de dag bij stemlokaal 41 - Foto: NH Media / Geja Sikma

De cijfers verschillen nauwelijks van de eerste uitslag die op woensdagavond 6 maart bekend werd gemaakt. Burgemeester Wienen maakte vanmiddag bekend dat 37,71 procent van de ruim 132.000 stemgerechtigden daadwerkelijk een stem uitbracht. De opkomst moest boven dertig procent liggen, anders was de uitslag niet geldig.

Van alle stemmen bleek 81,61 procent tegen het parkeerbeleid te zijn. Slechts 18,39 procent stemde voor en 0.3 procent van de stemmers bracht een blanco of ongeldige stem uit.

In Haarlem en Spaarndam waren in totaal 75 stembureaus ingericht. Alleen in het stembureau in de HH Anna en Mariakerk aan de Kinderhuissingel werden meer voor- dan tegenstemmen uitgebracht. Van de 325 getelde stemmen waren er 181 voor het invoeren van betaald parkeren in grote delen van de stad en 143 tegen. In alle andere stembureaus waren de tegenstemmen in de meerderheid. 

Tekst loopt door onder de foto

HH Anna en Mariakerk Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Veel stemmen in Schalkwijk

De opkomst was met name hoog in de stadsdelen waar het betaald parkeren volgens de plannen zou worden ingevoerd. Toch brachten ook veel Haarlemmers uit wijken die niet op die lijst staan hun stem uit, zoals in Parkwijk en Schalkwijk. Ook inwoners van grote delen van Haarlem-Noord kwamen massaal opdagen.

In het enige stemlokaal in Spaarndam werden 'maar' 136 ingevulde stembiljetten geteld. Daarvan waren er 119 tegen het parkeerplan en 17 voorstanders.

Raad aan zet

Nu uit de volksraadpleging overduidelijk blijkt dat een overgrote meerderheid van de Haarlemmers zich uitspreekt tegen de parkeervoorstellen die de gemeenteraad eerder aannam, is de raad weer aan zet.

Op donderdag 21 maart bespreekt de commissie Beheer de uitslag. Een week later neemt de volledige gemeenteraad een besluit over de vraag of de bewuste nota de prullenbak in gaat of niet. De raad kan besluiten de uitkomst van het raadgevend referendum naast zich neer te leggen, al lijkt die kans niet groot. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]