Ga naar Content
Haarlem

Leeft het Haarlemse parkeerreferendum? "Als je mag stemmen, dan moet je stemmen"

6 maart 2024, 14.21 uur · Aangepast 6 maart 2024, 15.36 uur
Door: Rob Wtenweerde · Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Haarlem mag vandaag voor of tegen het invoeren van betaald parkeren in nog eens elf wijken stemmen. De grote vraag is of de opkomst boven de dertig procent uitkomt, anders is de uitslag niet geldig. NH doet een rondje langs een aantal stembureaus.

De stemtent op het Stationsplein in het centrum van de stad is rond het middaguur zo goed als leeg. De tent is ook veel kleiner dan afgelopen jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen. Bij het verlaten van de tent vertelt een centrumbewoner dat hij 'voor' het invoeren van gereguleerd parkeren heeft gestemd. "Wij zitten hier al jaren in een gebied waar betaald parkeren geldt, ik vind het wel zo eerlijk als dat ook voor andere delen van Haarlem geldt", lacht hij en wandelt in het zonnetje terug naar huis.

Tekst loopt door onder de foto

Stembureau Stationsplein Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Op een grasveld aan de Kleverparkweg in Haarlem-Noord is het een stuk drukker. Voor de tent staat een klein rijtje mensen te wachten, zowel voor- als tegenstanders van het parkeerbeleid. Een man die komt aangewandeld, wil niet vertellen of hij voor of tegen is, maar vindt stemmen simpelweg zijn democratische plicht. "Als je mag stemmen, dan moet je ook stemmen", zegt hij en sluit aan in het rijtje.

Tekst loopt door onder de foto

Stemtent Kleverparkweg Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Ook in de HH. Anna en Mariakerk aan de Kinderhuissingel in het centrum vinden we een stembureau. Het is bepaald geen komen en gaan van mensen die hun stem komen uitbrengen. Hier heerst de rust van een kerkgebouw op een doordeweekse middag. In het gebied waar de kerk staat, geldt al betaald parkeren. Daarom leeft het referendum hier misschien wat minder. 

Tekst loopt door onder de foto

Stembureau HH Anna en Maria Kerk Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Toch is het wel weer druk bij het stembureau in het Stadhuis op de Grote Markt. Daar zien we juist aardig wat mensen met een stempas in de hand naar binnen wandelen. Een jonge vrouw heeft net haar kinderen van school gehaald.

"We fietsten er nu toch langs, zo kunnen ze meteen zien hoe de democratie werkt." Of ze voor of tegen gaat stemmen, wil de vrouw niet zeggen. Een van haar kinderen laat luidkeels weten liever een ijsje te willen dan een lesje democratie.

Tekst loopt door onder de foto

Stembureau Stadhuis Haarlem - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

In de concertzaal Phil in het centrum is bij veel verkiezingen een stembureau te vinden. Nu ontbrak de Phil op het lijstje van in totaal 75 stembureaus voor het parkeerreferendum. Voor de zekerheid staat er buiten wel een bord buiten met de verwijzing naar het stembureau in de St. Josephkerk even verderop. 

Tekst loopt door onder de foto

Stembureau Phil Haarlem verhuisd - Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

De stembureaus zijn nog tot 21.00 uur vanavond open. Op deze kaart zijn ze allemaal terug te vinden. Na sluiting van de bureaus worden de stemmen geteld. In de loop van de nacht komt de eerste, voorlopig uitslag naar buiten.

De grote vraag is niet echt of de meeste stemmen voor of tegen het voorgestelde parkeerbeleid zijn. Het wordt vooral spannend om te zien of het opkomstpercentage boven de dertig procent uitkomt. Pas dan is de uitslag geldig.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]